Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 379 Valtion erityisavustus varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen koronaepidemian (COVID-19) vaikutusten tasoittamiseksi vuosille 2022–2024

244Dno-2022-852

Valmistelija

  • Jani Alakangas, sivistysjohtaja, jani.alakangas@kempele.fi

Perustelut

Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Virpi Uutela

Hankkeen tavoitteena on koronaepidemian (COVID-​19) aiheuttamien vaikutusten tasoittaminen Kempeleen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Hankkeen avulla palkataan henkilöstöä tukemaan yksiköissä tehtävää työtä. Hankkeen kokonaiskustannus on 323 000 € ja hankkeen omarahoitusosuus on 5 % (16 150 €). Omarahoitusosuus katetaan käyttötaloudesta. Myönnetyn erityisavustuksen käyttöaika 26.10.2022 - ​31.7.2024. Erityisavustuksen käyttö on suunniteltu ajalle 1.8.2023 -​ 31.7.2024. Tarkempi avustuksen käyttösuunnitelma ja rekrytoinnit tehdään keväällä 2023. Erityisavustus jakaantuu puoliksi varhaiskasvatuspalveluihin ja opetuspalveluihin.

Myönnettyä avustusta voi käyttää sekä varhaiskasvatukseen että esi- ​ja perusopetukseen hankesuunnitelman mukaisesti. Valtionavustus on tarkoitettu koronaepidemiasta johtuvien vaikutusten tasoittamiseen, ​lapsen oppimisen ja kehityksen tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen varhaiskasvatuksessa sekä oppimiseen, ​oppilaanohjaukseen,​ hyvinvointiin ja tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen esi- ​ja perusopetuksessa.

Valtion erityisavustusta voidaan käyttää seuraaviin toimiin:

Varhaiskasvatus
-​ varhaiskasvatuksen tukitoimien vahvistaminen niiden lasten kohdalla,​joiden tuen tarve on lisääntynyt tai joiden tuen tarpeeseen ei ole pystytty riittävästi vastaamaan koronaepidemian aikana
-​ suomi/ruotsi toisena kielenä opetuksen lisääminen tai tehostaminen koronaepidemian vaikutusten tasaamiseksi

Esi- ​ja perusopetus
-​ tukiopetuksen,​osa-​aikaisen erityisopetuksen sekä muun tuen järjestäminen ja oppilaanohjauksen vahvistaminen niille oppilaille, ​joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaepidemian vaikutusten vuoksi olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
-​ suomi/ruotsi toisena kielenä -​opetus niille vieraskielisille oppilaille,​ joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaepidemian vaikutusten vuoksi olevan puutteita 
opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
-​ valmistavan opetuksen oppilaiden tukeminen niille oppilaille, ​joiden valtionosuusrahoitus on päättynyt ja joilla opetuksen järjestäjä arvioi olevan 
riittämättömät valmiudet siirtyä perusopetukseen koronaepidemian vaikutusten vuoksi
-​ koronaepidemiasta aiheutuneiden lisääntyneiden koulupoissaolojen seurauksien lieventäminen ja koulupudokkuusriskissä olevien oppilaiden tukeminen
Laitehankintojen osalta avustusta voidaan käyttää vain pienimuotoisiin ja välttämättömiin hankintoihin.

Valtion erityisavustusta ei voi käyttää
- ​toimintaan tai kohteeseen,​ johon on samalle ajankohdalle myönnetty jo valtion erityisavustusta. Valtion erityisavustuksella voidaan kuitenkin jatkaa aiemmin aloitettua, ​erityisavustuksella toteutettua vastaavaa toimintaa, ​joka täyttää yllä mainitut kriteerit.
- ​samanaikaisesti käytettäväksi vastaavan,​ aikaisemmille vuosille myönnetyn avustuksen,​ kanssa.
-​ toimintaan, ​jolla varhaiskasvatuksen tai opetuksen järjestäjä korvaa jo olemassa olevaa toimintaa.
- ​toimintaan, ​joka suuntautuu pääosin Ukrainasta sodan vuoksi Suomeen saapuneisiin lapsiin ja oppilaisiin.
- ​sosiaali- ​ja terveydenhuollon henkilökunnan/oppilashuollon henkilökunnan palkkakustannuksiin kuten perhetyöntekijät ja -​ohjaajat, ​kuraattorit,​ psykologit,​ terveydenhoitajat, psykiatriset sairaanhoitajat,​ nepsy-​ohjaajat ja -​valmentajat,​ fysioterapeutit ym. tai sosiaali- ​ja terveydenhuollon palvelujen ostoon/oppilashuollon palvelujen ostoon, ​kuten kuraattori- ​tai psykologipalveluihin.
- ​hallintokuluihin tai hankekoordinaattorin tai digitutorin palkkakuluihin.
-​ muun kuin avustuksella palkatun varhaiskasvatushenkilöstön ja/tai opetushenkilöstön sijaiskuluihin, ​työnohjaukseen, ​digitaalisten järjestelmien kehittämis-​, ​tuki- ​tai ylläpitokuluihin, ​tilakustannuksiin, ​kalustehankintoihin tai elintarvikekustannuksiin.
-​ retkien tai tapahtumien järjestämiseen.
- ​aamupäivä-​/iltapäivätoimintaan.

Nämä rajoitukset koskevat myönnettyä erityisavustusta sekä hakijan omarahoitusosuudella rahoitettua toimintaa. Mikäli kunta lomauttaa varhaiskasvatus-​ ja/tai opetustoimen henkilökuntaa,​ tulee rahoitus palauttaa Opetus - ​ja kulttuuriministeriöön siltä osin,​ kun lomautuksen vaikutukset kohdistuvat valtion erityisavustuksena haettuihin toimintoihin. Valtion erityisavustusta myönnetään enintään 95 % kokonaismenoista,​joten omarahoitusosuus on vähintään 5 %.

Ottaen huomioon avustushakemusten määrän ja haetun yhteissumman opetus-​ja kulttuuriministeriö ei ole myöntänyt Kempeleen kunnalle täysimääräisesti haettua avustusta.

Palveluvaliokunta (30.11.2022): 
Kyseessä on hanke,​ joka on valtion erityisavustus koronavaikutusten tasoittamiseksi vuosille 2023 - ​2024. Hankkeen rahoituksesta puolet on tarkoitus käyttää varhaiskasvatukseen ja puolet perusopetukseen. 
Palveluvaliokunta suhtautuu hankkeeseen myönteisesti. Omarahoitusosuus jää vain 5 %:iin 323 000 €:sta. 

Sivistysjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy Kempeleen kunnan osallistumisen koronavaikutusten tasoittamiseen kohdennettuun hankkeeseen vuosille 2023 - 2024 palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja, varhaiskasvatuksen johtaja