Kunnanhallitus, kokous 30.1.2023

§ 44 Kempeleen Kirin avustushakemus vuodelle 2023

244Dno-2022-879

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on vakiintuneesti tukenut Kempeleen Kiriä rahallisesti vuosittain Superpesis-​joukkueiden toiminnan mahdollistamiseksi. Tukea on osoitettu sekä naisten että miesten Superpesis-​joukkueille. Kunnan antama tuki on koostunut 4000 euron perustuesta sekä mediamaksusta,​ joka on ollut naisten joukkueelle 4000 euroa vuodessa ja miesten joukkueelle 6500 euroa vuodessa. Molempien joukkueiden tukeen on lisätty enintään 1000 euron menestysbonus,​ johon on sisältynyt 500 euron osuus sarjapaikan säilyttämisestä ja 500 euron osuus pudotuspelipaikan saavuttamisesta. Enimmillään tukisumma on 20 500 euroa ja pienimmillään 18 500 euroa,​ mikäli kumpikaan joukkue ei säilytä sarjapaikkaansa. Kempeleen Kiri on ehdottanut,​ että yhteistyötä jatketaan samoin ehdoin vuonna 2023.

Kunnan tuki on rinnastunut luonteeltaan sponsorointisopimukseen. Sponsorointisopimusten käyttöä Kempeleen kunnassa ohjaavat seuraavat periaatteet:

  1. Yhteistyö on kunnalle yksi markkinointiviestinnän keino.
  2. Yhteistyö on kunnalle kilpailuetuja tarjoava kilpailukeino ja kohteen avulla erottaudutaan myönteisesti muista kunnista.
  3. Yhteistyö on vastikkeellista yhteistyötä sponsoroivan kunnan ja kohteen välillä.
  4. Sponsoroitavalla on luonteva ja imagollisesti sopiva yhteys kuntaa tai sen tuottamiin palveluihin.
  5. Sponsorointikohde saa yhteistyöstä rahallisen korvauksen tai muuta aineellista etua.
  6. Kunta lainaa sponsoroitavan kohteen myönteistä mielikuvaa omiin markkinointiviestinnällisiin tarkoituksiinsa.
  7. Yhteistyötä toteutetaan eettisesti kestävällä tavalla.
  8. Sponsoroitavan tulee olla pääsääntöisesti kempeleläinen.
  9. Sponsoroitavan tulee käyttää kunnan logoa tai kunnalta saamaansa markkinointimateriaalia.
  10. Sponsoroitava osallistuu tarpeen mukaan kunnan tilaisuuksiin.
  11. Sponsorointi edellyttää,​ että valtuusto budjetissaan myöntää varoja tähän tarkoitukseen sille vuodelle,​ jolle sponsorointia haetaan.
  12. Kunnanhallitus päättää kohdan 3 mukaisesta kunnan sponsoroinnista ja yhteistyösopimuksista.

Kempeleen Kirin kanssa tehty yhteistyö on ollut yllä mainittujen periaatteiden mukaista. Kiri on tuottanut viestinnällistä näkyvyyttä Kempeleen kunnalle ja pesäpallolla on suora yhteys kunnan ylläpitämiin palveluihin ja liikuntaolosuhteisiin.

Kirille myönnetty tukisumma on ollut rahallisesti huomattavaa,​ mutta toisaalta Kiri on tuottanut kunnan tuen vastikkeena merkittävää näkyvyyttä kansallisissa ja alueellisissa medioissa. Ottelutulokset ja osin myös ottelutapahtumat uutisoidaan televisiossa sekä alueellisissa sanomalehdissä. Ottelut lisäksi televisioidaan Nelosen Ruutu-​palvelussa. Kunnan saama viestinnällinen vastike on ollut huomattava,​ ja se on vastannut kunnan maksamaa tukisummaa. 

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n 2 momentin 13 kohdan mukaan kunnanhallitus päättää kunnan avustuksista yhteisöille kuultuaan yhteisöllisyysvaliokuntaa.

Yhteisöllisyysvaliokunta (17.1.2023):
Valiokunta ehdottaa,​ että kunta jatkaa sponsoirointiyhteistyötä Kempeleen Kirin kanssa.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunta jatkaa sponsorointiyhteistyötä Kempeleen Kirin kanssa vuonna 2023 yhteisöllisyysvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Ahti Tahkola ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi, mukana Kempeleen Kirin hallinnossa) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Ahti Tahkola