Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

§ 93 Otto-oikeusasiat

Perustelut

Kuntalain 92 §:n mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja tai johtosäännössä määrätty viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen.

Hallintosäännön 5 luvun 3 §:n 1 momentin mukaan päätöksestä, joka voidaan ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi, on viipymättä ilmoitettava viranomaisille, jotka ovat toimivaltaisia ottamaan kyseisen päätöksen kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Saman luvun 2 §:n mukaan asian ottamisesta kunnanhallituksen käsiteltäväksi (otto-oikeus) voi päättää kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja tai kunnanjohtaja.

Viranhaltijoiden 9.2.-22.2.2023 välillä tekemät ottokelpoiset päätökset on saatettu kunnanhallituksen tietoon luottamushenkilöiden verkkopalvelussa.

Kuntalain mukaisen otto-oikeuden käyttämisestä on ilmoitettava viimeistään sen ajan kuluessa, kun kuntalain 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä eli 14 päivän kuluessa tiedoksisaannista.

 

KUNNANJOHTAJA:

Kunnanhallitus merkitsee päätökset tiedoksi ja päättää, ettei otto-oikeutta näiden päätösten osalta käytetä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Tapio Juvani

    Eriävä mielipide kunnanhallituksen asiakohtaan §93 Otto-oikeusasiat

    Toistuvasti kunnanhallituksen asiakohdista on puuttunut liitteitä. Ei voi eikä saa olla niin että liitetiedostaja aletaan hakea vasta kokouksessa. Tämä ei noudata hyvää hallintotapaa. Luottamushenkilöin tulee saada kaikki liitteet kokouskutsun yhteydessä niin että heille jää riittävästi aikaa tutustua niihin.

    Jos viranhaltijoille siirretty päätösvalta ei toimi kuten pitää niin on syytä harkita päätösvallan siirtoa takaisin luottamushenkilöille.

    Kempeleessä 27.2.2023 Tapio Juvani

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Tapio Juvani esitti, että viranhaltijapäätöksiä, joissa on viitattu liitteisiin (maankäyttöpäällikkö 20.2.2023 § 18; varhaiskasvatuksen johtaja 10.2.2023 § 49; maankäyttöpäällikkö 14.2.2023 § 16; maankäyttöpäällikkö 20.2.2023 § 17; tekninen johtaja 20.2.2023 § 10), ei käsitellä, vaan ne siirretään seuraavaan kokoukseen. Esitystä ei kannatettu, joten puheenjohtaja totesi sen raukeavan.