Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

§ 89 Konserniohjeen päivittäminen

244Dno-2023-144

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnan konserniohje on hyväksytty valtuustossa 30.11.2016. Ohje on joiltain osin vanhentunut ja sitä on aiheellista päivittää vuoden 2023 aikana. Ohjeessa on havaittu muutostarpeita, jotka edellyttävät korjaamista nopeassa aikataulussa. Nopeaa korjaamista edellyttävät kunnan edustajiksi yhteisöihin valittavien viranhaltijoiden vaatimukset itsenäisestä tai johtavasta asemasta. Nykyisellään kunnan viranhaltijaedustajat ovat johtavia viranhaltijoita. Toisaalta myös muilla kuin johtavilla viranhaltijoilla voi olla riittävää osaamista yhteisöjen hallinnossa toimimiseen. Itsenäisessä asemassa olevia viranhaltijoita kunnassa ei sen sijaan enää ole. Viranhaltijan nimeämisellä yhtiöiden hallintoon huolehditaan osaltaan siitä, että omistajan tahto tulee niissä huomioitua, ja vuorovaikutus on omistajan ja yhtiöiden kesken aktiivista ja riittävää.

Viittaukset toimintasääntöön ja palkkiosääntöön on aiheellista korjata, sillä nämä johtosäännöt eivät ole enää voimassa. Viittaukset on korjattava viittauksiksi hallintosääntöön.

Konserniohjeeseen voi liittyä myös muita kuin lyhyen aikavälin muutostarpeita, minkä vuoksi konserniohjeen ajantasaisuutta ja toimivuutta tarkastellaan vuoden 2023 kuluessa. Mikäli tarkastelussa huomataan oleellisia muutostarpeita tai puutteita, konserniohjeeseen tehdään myöhemmin kokonaisvaltaisempi päivitys vuoden 2023 aikana.

Ehdotetut muutokset:

  • Kohta 4.1: konsernijohdon määrittelystä poistettu talousjohtaja sekä korjattu viittaus hallintosääntöön ja poistettu viittaukset toimintasääntöön
  • Kohta 4.1: valtuuston tehtävien kohdalta poistettu vaatimus, että kuntayhtymien yhtymävaltuustoihin ja yhtymäkokouksiin valittavien viranhaltijoiden tulisi olla johtavassa tai itsenäisessä asemassa
  • Kohta 4.1: kunnanhallituksen tehtävien kohdalta poistettu vaatimus, että tytäryhteisöjen hallitukseen nimettävien viranhaltijoiden tulisi olla johtavassa tai itsenäisessä asemassa
  • Viittaukset toimintasääntöön ja palkkiosääntöön on korjattu viittauksiksi hallintosääntöön

Konserniohjausta on tarkoitus yhtenäistää myös siten, että kaikkien konserniin kuuluvien yhtiöiden kokouskutsut toimitettaisiin vastaisuudessa myös kunnanjohtajalle ja kunnanhallituksen puheenjohtajalle.

Kuntalain 14 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan valtuusto päättää omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy edellä esitetyt muutokset nykyiseen konserniohjeeseen. Konserniohjeen kokonaistarkastelu ja -päivitys tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.