Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

§ 294 Valtuustoaloite / Hävikkiruoan jakaminen Kempeleen oppilaille / Keskustan valtuustoryhmä

244Dno-2023-336

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kempeleen kouluilla jää jonkin verran ruokaa hävikkiin ja tämä hyvä ruoka joudutaan laittamaan useasti biojätteen sekaan.

Ruoka mikä jää ruokailun ja jäähdytysten jälkeen on hyvää ja ravitsevaa vielä käytettäväksi. Oppilaat voisivat tuoda rasiat mihin itse pakkaisivat ruokia mitä on jäänyt.  mahdollistaisimme kouluille muutaman jääkaapin mihin pakatut ruoat voivat jättää säilytykseen koulupäivän ajaksi.

Oppilaat voisivat ottaa koulun loputtua mukaan nämä itse pakatut tuotteet ja olisivat hyvä lisä perheen hektiseen arkeen sekä kallistuneeseen ruoan hankintaan. Moni lapsi sekä nuori menee koulusta kotiin ja lähtee pian kohti harrastuksiaan tai muita menojaan. Välttämättä kaikissa kodeissa välipalaa tai ruokaa ei ehditä tai voida valmistaa tässä välissä joten mahdollisesti koulusta saatu ruoka auttaisi kyseiseissä tilanteissa.

Käytännön asioiden järjestämiseen kouluilla varmasti löytyy hyvät käytänteet yhteistyössä niin keittiöhenkilökunnan, opettajien kuin nuorien kanssa.

Kunnalta tulisi säästöä taloudellisesti jätekuluissa ja samalla tekisimme ympäristölle hyvää vähentämällä syntyvän jätteen määrää.

Tällä hetkellä ruokaa on ollut ilmeisesti mahdollisuus ostaa kaikkien mukaan mutta tällä ratkaisulla ainakin vähentäisimme vielä mahdollista hävikkiä ja auttaisimme Kempeleläisiä perheitä.

Kyseistä ruoan jakamista oppilaille käytetään esimerkiksi Oulussa jossain kouluissa.

 

Pasi Jarva

Kempeleen keskustan valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään ateria- ja puhdistuspalvelujen valmisteltavaksi ja resurssivaliokunnan ohjattavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Marjo Rauma, ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö, marjo.rauma@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnan ateriapalveluissa ruokahävikin vähentämistä pidetään tärkeänä asiana ja toimia sen ehkäisemiseksi tehdään päivittäin. Ruokalistasuunnittelulla pyritään vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja menekkiä sekä biojätteen määrää seurataan aktiivisesti. Ruokahävikin määrää ja sen kehittymistä on seurattu Kempeleessä aktiivisesti vuodesta 2012 alkaen.

Kunnan henkilöstöllä on ollut mahdollisuus ostaa ylijäämäruokaa vuodesta 2013 alkaen ja toimintaa on laajennettu vuonna 2020, jolloin ylijääneen ruoan myynti ulkopuolisille aloitettiin. Korona teki toimintaan pienen katkoksen, mutta myyntiä jatkettiin jälleen marraskuussa 2021. Oppilaat ovat ensisijaisia ruokailijoita ja ruokaa ei välttämättä jää myytäväksi asti. Suurin osa ylijäämäruoan ostajista on kunnan työntekijöitä, mutta myös alueen asukkaat hyödyntävät tätä mahdollisuutta. Ulkopuoliset ostajat ovat pääosin ikäihmisiä, joista monelle ylijäämäruoan ostomahdollisuus on tärkeää. Ruokaa myydään kirjastolta ostettavia ruokalippuja vastaan varsin kohtuulliseen hintaan 2,60e/0,5 l ja 3,90e/l. Ylijäämäruokalippuja on myyty v. 2020 1159kpl, v. 2021 803kpl ja v. 2022 1171 kpl.

Linjastoihin ylijäänyttä ruokaa on myynnissä koulujen ruokailun päätyttyä 15 min ajan. Tarjoiluaikaa ei voida tästä enää pidentää, koska linjastot pitää keretä siivoamaan keittiöhenkilöstön työajanpuitteissa. Tämä ylijäämäruoan rajallinen noutoaika tulisi huomioida jo lukujärjestyksen suunnitteluvaiheessa, jotta oppilaat pystyisivät hakemaan itse mahdollisen ylijäämäruoan. Tällä hetkellä esim. lukiolaisten välitunti ei tähän osu. Oppilaan tulisi pakata ruoka omaan astiaan ja huolehtia asianmukaisesti kylmäsäilytykseen. Keittiöhenkilökunnalla ei ole resurssia pakata ylijäämäruokaa oppilaille. Oppilaiden käyttöön tulisi hankkia jääkaappeja jokaiseen hakupisteeseen ja kaapeille järjestää valvontaa, jotta ilkivallalta ja kiusanteolta vältyttäisiin. Ateria- ja puhdistuspalveluilla ei ole resursseja valvontaan ja eikä niiden päivittäiseen tyhjennykseen ja puhdistukseen. 


Resurssivaliokunta (21.8.2023):
Resurssivaliokunta ohjaa, että ylijäämäruoan jakelun kiinnostavuutta voisi aluksi kartoittaa lukion oppilaiden keskuudessa ja mikäli kiinnostusta löytyy, ylijäämäruoan jakelua voisi alkuun kokeilla lukiolla.

Talousjohtaja:
Ehdotan, että lukion henkilökunta tekee kyselyn lukion oppilaille ylijäämäruuan kiinnostavuudesta ja mikäli kiinnostavuutta ilmenee riittävästi, valmistellaan kokeilu ylijäämäruuan jakamisesta lukion oppilaille.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen, ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pasi Jarva

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)