Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

§ 427 Turvallisemman tilan periaatteet

244Dno-2023-608

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kunnan hallintopalveluissa on valmisteltu turvallisemman tilan periaatteet, jotka on tarkoitettu otettaviksi käyttöön sellaisissa kunnan yksiköissä, joissa vastaavia periaatteita ei vielä ole käytössä. Turvallisemman tilan periaatteilla pyritään edistämään turvallisuuden tunnetta ja toisten huomioimista. Periaatteiden laatiminen perustuu nuorisovaltuuston aloitteeseen, jossa on esitetty periaatteiden luomista ja käyttöönottoa. Periaatteet koskisivat sekä kunnan henkilöstöä että yksiköissä asioivia asiakkaita.

Kunnan henkilöstön on ollut mahdollista jättää lausunto periaatteiden luonnokseen 12.10.-26.10.2023 välisenä aikana. Luonnokseen annettiin yhteensä 13 lausuntoa. Useassa lausunnossa turvallisemman tilan periaatteet nähtiin kannatettavina. Toisaalta useassa lausunnossa periaatteisiin suhtauduttiin kriittisesti ja todettiin periaatteiden olevan sanan- ja ilmaisunvapautta rajoittavia. Lisäksi lausunnoissa esitettiin useita korjaus- ja tarkennusehdotuksia luonnokseen.

Nuorisovaltuusto antaa lausuntonsa turvallisemman tilan periaatteista kokouksen yhteydessä.

Yhteisöllisyysvaliokunta käy lausunnot läpi kokouksessaan ja tekee luonnokseen lausuntojen edellyttämät korjaukset.

 

Yhteisöllisyysvaliokunta (21.11.2023):

Yhteisöllisyysvaliokunta merkitsi tiedoksi, että nuorisovaltuusto jättää lausuntonsa erikseen. Asian käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa.

 

 

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Useilla julkisilla organisaatioilla on vahvistetut turvallisemman tilan periaatteet, joilla pyritään ehkäisemään häirintää, syrjintää, kiusaamista ja muita kielteisiä sosiaalisia ilmiöitä työpaikoilla ja palveluissa.Kempeleen kunnassa on valmisteltu turvallisemman tilan periaatteet, jotka voidaan ottaa käyttöön kunnan yksiköissä. Alaprosessit ja yksiköt voivat valmistella myös omat turvallisemman tilan periaatteensa, mikäli siihen on perusteltu tarve. 

Turvallisemman tilan periaatteet liittyvät toisen ihmisen henkisen ja fyysisen tilan kunnioittamiseen sekä vastuun kantamiseen, jos turvallisemman tilan periaatteita rikotaan. Turvallisemman tilan periaatteisiin ei ole kirjattu erillistä mekanismia periaatteiden vastaisen toiminnan selvittelyyn, vaan rikkomuksen selvittely tapahtuu kunnan olemassa olevien henkilöstöohjeiden mukaisesti. Erillisen toimintaohjeiden laatiminen turvallisemman tilan periaatteisiin ei ole perusteltua, jotta esimerkiksi kiusaamistapauksissa ei ilmene epäselvyyttä, minkä ohjeen mukaan asiaa on selvitettävä. 

Turvallisemman tilan periaatteet eivät kavenna sanan- tai toiminnanvapautta enempää kuin perusoikeudet ja lainsäädäntö edellyttävät. Epäasiallinen kohtelu, kiusaaminen, häirintä ja useat muut haitalliset ilmiöt on kielletty lainsäädännössä. Turvallisemman tilan periaatteet tekevät muistuttavat 

Turvallisemman tilan periaatteista on kuultu kunnan henkilöstöä ja nuorisovaltuustoa. 

Yhteisöllisyysvaliokunta (12.12.2023):
Yhteisöllisyysvaliokunta merkitsee esittelyn tiedoksi ja ohjaa, että kieli yhtenäistetään ennen hyväksyntää.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy turvallisemman tilan periaatteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Linjavastuulliset esihenkilöt

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)