Kunnanhallitus, kokous 15.1.2024

§ 13 Valtuustoaloite / Vety tulee olemmeko valmiita / Jouko Etelä

244Dno-2023-694

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Suomessa ja Euroopassa ei vielä tiedetä tarkkaan, mitä vetytalous tuo tullessaan. Vety on kuitenkin keino vähentää ilmastopäästöjä ja varastoida energiaa. Siksi vetytalouden mahdollisuuksiin kannattaa varautua.

Vetyä voi valmistaa monella eri tavalla. Sitä voi erotella maakaasusta tai sitä voi valmistaa sähkön avulla vedestä. Vety on keino varastoida energiaa kaasun muodossa ja sitä voidaan käyttää energiaraaka-aineena useissa eri kohteissa. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: vedyn avulla voidaan vähentää merkittävästi teollisuuden ilmastopäästöjä. Jos vety tuotetaan päästöttömästi, on vetytalous keino korvata päästöjä aiheuttavien polttoaineiden käyttöä.

— Vetytalouden peruskysymys on hinta. Samalla olisi pohdittava sitä, missä kohteissa sähkö on parhaimmillaan ja missä kohteissa kannattaa käyttää sähkön avulla tuotettua vetyä — tai milloin varastoitu vety kannattaa käyttää vetynä tai jonkun muun energiamuodon raaka-aineena, toteaa Energiateollisuus ry:n energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa.

Teknisesti vety taipuu moneksi, mutta jokaisen energiamuunnoksen yhteydessä häviää myös energiaa. Kaikenlaisen energian varastoimisen tarve korostuu kuitenkin tulevaisuudessa. Mitä enemmän tuulivoiman kaltaiset voimakkaasti vaihtelevat tuotantomuodot tahkoavat sähköä, sitä suuremmaksi kasvaa varastoinnin ja joustojen tarve.

Ihanteellista olisi saada jokainen kilowattitunti talteen myöhempää käyttöä varten. Tulevaisuudessa sähkömarkkinoilla syntyy yhä useammin tilanteita, jolloin tuulisähköä syntyy niin paljon, että kaikelle ei ole kysyntää. Silloin tuulisähkön hinta voi painua nollaan tai jopa sen alle.

— Tuulisähköä voi varastoida akkuihin, mutta vety on edullisempi tapa, Salomaa pohtii.

Vety on siis keino hyödyntää tuotantohuippujen aikana syntyvä tuulisähkön ylitarjonta. Varastoista teollisuus saa tarvittaessa vetyä tai varastoidun vedyn avulla voidaan tuottaa sähköä silloin, kun ei tuule.

— Vety tasapainottaa sähköjärjestelmää. Se tasaa myös sähkön hintavaihteluita, Salomaa huomauttaa

Meillä Kempeleessä on sopiva alue jossa rata lähellä. Niittyranta - Tupos väli  pistorata tarvitaan vain. Tästä voisi hyödyntää yhteyden myös lentokentälle

 

11.12.2023

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään elinvoimapalvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jouko Etelä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)