Kunnanhallitus, kokous 15.1.2024

§ 11 Valtuustoaloite / Elinvoimalupaus / Kokoomuksen valtuustoryhmä

244Dno-2023-693

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Esitän, että Kempeleen kunta ja Kempeleen Yrittäjät ry tekevät yhteisen elinvoimalupauksen. Sopimuksen, jonka tarkoituksena on huolehtia yritysten ja kunnan yhteistoiminnasta ja säännöllisesti vuoropuhelusta sekä vahvistaa yrittäjäystävällistä ilmapiiriä ja vahvistaa elinvoimaisuutta. Lupauksessa määriteltäisiin yhdessä mitattavat painopistealueet, joihin kunta ja yrittäjät sitoutuvat.
Kunnat ja yrittäjäyhdistykset ovat tehneet yhteisiä sopimuksia ja suunnitelmia oman kunnan elinvoiman lisäämisessä ympäri Suomen. Hyvä yhteistyö lisää kunnan veto- ja pitovoimaa ja näin mahdollistaa kunnan muuttovoiton positiivisena pitäminen ja auttaa konkreettisesti alueen yrittäjiä sekä mahdollistaa yritysten kasvun. Yhteinen elinvoimalupaus tuottaa kuntaan niin työpaikkoja kuin palveluita että verotuloja. Kahden vuoden välein tehtävän valtakunnallisen kuntabarometrin seuraaminen ja toimenpiteiden peilaaminen siihen, ovat hyviä menetelmiä elinvoiman kehittämisessä.
Kunnan päätöksenteossa kannattaa huomioida vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin. Oikein toimittuna yritysvaikutusten arviointi ei lisää byrokratiaa vaan antaa päätöksentekoon vahvemmat perustelut sekä mahdollisuuden edistää yrittäjyyttä. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Siksi yhteisen elinvoimalupauksen tekeminen Kempeleessäkin on tärkeä asia.

Pia Hanski Kokoomuksen valtuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään elinvoimapalvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pia Hanski

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)