Kunnanhallitus, kokous 15.1.2024

§ 12 Valtuustoaloite / Ympärivuotinen laadukas ja vauhdikas huvipuisto Kempeleeseen / Heikki-Pekka Alakärppä

244Dno-2023-696

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kempele on vetovoimainen ja innovatiivinen kunta. Meillä uskalletaan katsoa rohkeasti tulevaisuuteen ja auttaa yrityksiä sijoittumaan Kempeleeseen. Meillä on vielä kohtuullisen vähän ”matkailuun ja elämykselliseen toimintaan” liittyviä palveluita. Millä saisimme miljoona ihmistä vuosittain yhden huikean palvelun perässä tulemaan Kempeleeseen?
Suomessa olevien isompien huvipuistojen kävijämäärät (2019/2022). Nämä huvipuistot ovat auki pääsääntöisesti toukokuusta elokuuhun.
Linnanmäki 1 200 000 kävijää (2019)
Särkäniemi 450 000 kävijää
Powerpark 450 000 kävijää
Tykkimäki 250 000 kävijää
Ympärivuotinen, eli sisätiloissa toimiva samantasoinen huvipuisto Kempeleessä olisi erittäin houkutteleva sijainti lomalaisille myös talvikuukausina. Uskoisin, että kävijöitä tulisi koko Suomen sekä Pohjois-Ruotsin alueelta. Myös kauempaa tulevat ulkomaiset matkailijat viivähtäisivät varmasti Kempeleessä helmikuun pakkasilla mennessään lappiin hiihtämään!
Vierailin vuonna 2015 Minneapolisissa sijaitsevassa kauppakeskuksessa (The Mall of America), jossa oli tällainen sisähuvipuisto, kuulemma maailman suurin. Laitteiden monipuolisuus ja vauhdikkuus tekivät vaikutuksen ja ajattelin että Suomessa (pitkä talvi) pitäisi olla ehdottomasti tällainen. Tilaa tämä huvipuisto tarvitsee 2,8 ha ja korkeimmalle menevä laite korkeutta n. 23 metriä.

Esitän tässä valtuustoaloitteessa, että kunta alkaa selvittämään paikkaa (n.3-4 ha) sekä investoreita/toimijoita tähän hankkeeseen. Paikkahan olisi loistava Zeniitissä, mutta myös sen lähettyviltä löytynee sopivia ”tontteja” johon tällainen ympärivuotinen huvipuisto voisi sijoittua!
Hanke ei toteudu varmasti vuodessa eikä kahdessa, joten käytetään hankeen valmisteluun ja selvityksiin rauhassa aikaa ja käydään vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa. Uskoisin, että tästä saadaan hyvällä suunnittelulla ja markkinoinnilla huikea vetonaula Pohjoiseen Suomeen, maahan, jossa kesä on lyhyt ja talvi pitkä.
Aloitteen tekijänä sitoudun myös auttamaan hankkeen käynnistämisessä ja selvityksissä tarvittavilta osin!

Kempeleessä 11.12.2023
Heikki-Pekka Alakärppä
Valtuutettu

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään elinvoimapalvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Heikki-Pekka Alakärppä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)