Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

§ 118 Riskienarviointi 2023

244Dno-2024-174

Valmistelija

  • Juho Leppänen, talousjohtaja, juho.leppanen@kempele.fi

Perustelut

Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee huolehtia kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä. Valtuusto on hyväksynyt 11.3.2019 § 18 sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet. Kunnanhallitus vastaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä valtuuston hyväksymien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteiden pohjalta. Kunnanhallitus antaa toimintakertomuksessa tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Riskienarvioinnin prosessin mukaisesti keskeisimmät riskit arvioidaan kerran vuodessa tilinpäätöksen laadinnan yhteydessä. Riskienarviointi toteutetaan erikseen kunkin prosessin osalta, jossa prosessin vastuuhenkilöt arvioivat toimintaansa ja siihen liittyviä riskejä. Riskienarvioinnissa on käyty läpi kaikki kunnan prosessit ja kunnan tytäryhtiöt. Merkittävimmistä riskeistä on koostettu yhteenveto, jonka kunnan johtoryhmä on käsitellyt. Yhteenvetoasiakirja on salassa pidettävä. Riskienarviointiprosessin aikana tunnistetuille riskeille on tarvittaessa määritetty toimenpiteet niiden poistamiseksi tai ehkäisemiseksi ja toteuttamiselle on nimetty vastuuviranhaltijat tai vastuu yksikkö. Tilinpäätöksen toimintakertomukseen on kuvattu kuntakonsernin kannalta merkittävimmät riskit.

Koko kunnan toimintaan liittyvä merkittävin riski liittyy tällä hetkellä kunnan talouteen. Kunnan ja kuntatalouden tila heikentynyt nopeasti ja tulevat vuodet näyttävät alijäämäisiltä. Samaan aikaan investointimenot ovat korkeat ja korkotaso on jäämässä aiempaa korkeammalle tasolle, mikä haastaa entisestään alijäämäistä taloutta. Tilanteeseen on reagoitu käynnistämällä Kestävän talouden ohjelma 2024–2026, jossa käydään läpi keinot talouden sopeuttamiseksi. Henkilöstön saatavuus muodostaa jatkossa yhä suuremman riskin toiminnalle. Tällä hetkellä henkilöstön saatavuuden osalta tilanne on haastavin varhaiskasvatuksessa. Lisäksi mm. teknisissä palveluissa päteviä hakijoita on ollut vähän, minkä seurauksena paikkoja on ollut täyttämättä vakituisesti. Teknisissä palveluissa resursseja haastaa lisäksi tulevien vuosien suuret investoinnit.

Talousjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus merkitsee tiedoksi yhteenvedon kuntakonsernin merkittävimmistä riskeistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)