Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

§ 155 Omailmoituspoissaolojärjestelmän muuttaminen

244Dno-2023-237

Valmistelija

  • Minna Vinkki, henkilöstöpäällikkö, minna.vinkki@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnassa on käytössä henkilöstön sairauspoissaolojen osalta omailmoituskäytäntö. Tällä hetkellä omailmoituksella voi olla poissa 1–7 kalenteripäivää, sairauden syitä ei ole rajattu. Esihenkilöt ovat kokeneet käytännön työssä haasteellisena, että sairauspoissaolojen syitä ei ole rajattu. Eniten haastetta tuo se, että esihenkilö ei aina osaa rajata, onko kyseessä sairaus, joka oikeuttaa olemaan sairauspoissaololla.

Esihenkilöille tehtiin maaliskuussa 2023 kysely omailmoituspoissaolojärjestelmän toimivuudesta. Kaikki vastaajat kokivat omailmoitusjärjestelmän toimivaksi. Vastaajista 46 % toivoi, että omailmoituspoissaoloraja olisi jatkossa 1–5 kalenteripäivää, 27 % toivoi rajaksi 1–3 kalenteripäivää ja saman verran vastaajista toivoi 1–7 kalenteripäivää. Vastaajista 60 % toivoi, että poissaolojen syyt rajattaisiin koskemaan kuumetta/flunssaa, vatsatautia ja migreeniä, 30 %:n mielestä mukana voisi olla kaikki muut syyt, paitsi F-koodin poissaolot ja vain 10 % näki, että kaikki sairauspoissaolon syyt hyväksyttäisiin.

Edellä esitettyyn esihenkilökyselyyn pohjaten Kempeleen kunnan henkilöstön omailmoituspoissaolojärjestelmää esitetään muutettavaksi siten, että poissaolon kesto voi olla 1–5 kalenteripäivää ja poissaolon syinä voivat olla kuume/flunssa, vatsatauti ja migreeni. Jatkossakin omailmoituspoissaolot vuoden sisällä tarkasteltuina eivät voi ylittää 4 poissaolokertaa.

Työterveyslaitoksen Omailmoitus -ohje työpaikoille omailmoituksen käytöstä -ohjeesta löytyy tutkimustietoa omailmoituspoissaolojen käytöstä ja sen heijastuksista.

Tutkimuksessa on havaittu poissaolokertojen määrään, poissaolojen pituuteen ja kokonaispoissaoloihin, että lyhyiden, etenkin yhden päivän poissaolojen lukumäärä lisääntyi, mutta poissaolojaksojen kesto lyheni. Poissaolojen kokonaismäärässä ei havaittu merkittävää muutosta.  Vastanneista esihenkilöistä 9 % arvioi, että poissaolot vähenivät ja 57 % arvioi, että lyhyiden poissaolojen kesto lyheni.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että työterveyshuollon käyntien määrä ja työterveyshuollon kustannukset vähenivät, koska akuuttien vastaanottokäyntien määrät vähenivät. Kokonaiskustannukset vähenivät organisaatiossa, jossa työterveyshuollon käyttöä oli rajattu. Käyntien vähenemisen johdosta työterveyshuollon resursseja voitiin suunnata uudelleen.

Asia on käsitelty 6.4.2023 henkilöstö- ja työsuojelutoimikunnassa.

Resurssivaliokunta (12.4.2023):
Resurssivaliokunnan enemmistö ohjaa, että omailmoituspoissaolojärjestelmää muutetaan esitetyn mukaisesti. 

Talousjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy resurssivaliokunnan ohjauksen mukaisesti esitetyt muutokset omailmoituspoissolokäytäntöihin. Jatkossa omailmoituspoissaolon kesto voi olla 1–5 kalenteripäivää ja poissaolon syinä voivat olla kuume/flunssa,​ vatsatauti ja migreeni.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että asia käsiteltiin pykälän 153 jälkeen.