Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

§ 130 Valtuustoaloite / Lapsiperheköyhyyden ehkäiseminen / Sari Janatuinen

244Dno-2023-698

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Lapsiperheköyhyys on surullinen ja vakava asia, sillä köyhyys tekee lapsista eriarvoisia jo varhaisessa vaiheessa ja lapsena koettu pitkäaikainen köyhyys vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Perheen taloudellisella tilanteella on suuri vaikutus lasten hyvinvointiin. On tutkittu, että alle 2-vuotiaana koetun köyhyyden olevan erittäin haitallista lapselle, koska vauva-aika on herkkä vaihe, jossa lapsi kehittyy paljon ja jolloin vanhemman kokonaisvaltainen läsnäolo on kehityksen kannalta hyvin tärkeää. Isommat lapset kokevat herkästi ulkopuolisuuden tunnetta verrattuna muihin lapsiin, huolta perheen pärjäämisestä, joka on raskas taakka lapsen harteilla. He jäävät harrastusmahdollisuuksien ulkopuolelle. Ongelmat siirtyvät mukana lapsen kasvaessa ja vaikuttavat lapseen myös aikuisena. Lapsilla, jotka ovat kokeneet köyhyyttä on aikuisina esimerkiksi enemmän työttömyyttä, kouluttautumattomuutta sekä mielenterveysongelmia kuin muilla aikuisilla. (Lastensuojelun keskusliitto, 2019.) 

Koska sosiaaliturvaan tulossa olevat leikkaukset osuvat rankasti lapsiperheisiin, Vasemmiston valtuustoryhmä esittää aloitteenaan seuraavia toimenpiteitä: 

  • Kempeleen kunnassa tarkastellaan pikaisella aikataululla, mitä kunta voi tehdä tukalassa taloudellisessa tilanteessa olevien lapsiperheiden tilanteen helpottamiseksi 

  • Toteutetaan tarkastelun myötä havaittuja mahdollisuuksia yhteistyössä esimerkiksi seurakunnan tai eri järjestöjen kanssa 

Vaikka sosiaalityö ei kunnan tehtäviin enää kuulukaan, on mielestämme erittäin tärkeää, että kunta tekee toimenpiteitä lapsiperheiden köyhyyden helpottamiseksi. Kyseessä on yksilöille ja perheille suuri merkitys, mutta myös suuri ennaltaehkäisevä vaikutus. Kyseessä on hyvän kasvun edellytysten varmistaminen, siten siis Kempele-sopimuksen mukainen toiminta. Tunnistamme, että valiokunnissa ja viranhaltijoilla valmistelussa on jo kaksi aloitetta, jotka sopivat tämän aloitteen alle. Niitä ovat leikkipuistoruokailun järjestäminen kesällä, sekä maksuton aamupalatarjoilu kouluilla, josta on pari vuotta aiemminkin ollut Vasemmiston valtuustoryhmän aloite. Toivomme, että nämä ruokailua koskevat aloitteet toteutuvat, sillä ne ovat hyvä alku. Lisäksi järjestöjen ja seurakunnan kanssa tehtävällä yhteistyöllä löytyy varmasti muitakin keinoja.  

 

Kempeleessä 11.12.2023 

Vasemmiston valtuustoryhmä  

 

Lähde:  
Lastensuojelun keskusliitto. (8.10.2019.) Liian moni lapsi kärsii köyhyydestä. Lapsen oikeudet. Saatavilla 11.12.2023. https://www.lapsenoikeudet.fi/blogi/liian-moni-lapsi-karsii-koyhyydesta/ 

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen valmisteltavaksi ja palveluvaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hyvinvointialueen toimintaan kuuluu turvata alueellaan oleskeleville kiireellisessä tilanteessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut siten, ettei hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu. Sosiaalipalveluja on järjestettävä mm. jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen tueksi, asumiseen liittyvään tuen tarpeeseen sekä taloudellisen tuen tarpeeseen.

Kunnan sivistystoimi toteuttaa opetus-, vapaa-ajan, kirjasto- ja kulttuuripalveluja sekä nuorisotoimen palveluja, jotka pääosin ovat ilmaisia. Sivistystoimessa näillä toimilla pyritään toteuttamaan tasa-arvoisia ja kaikille kuuluvia palveluja sekä muita palveluja, jotka ovat maksuttomia.

Kunnan perusopetus ja lukiokoulutus sekä niihin liittyvät tukipalvelut ovat maksuttomia.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on käytössä tuloperusteinen asiakasmaksu. Asiakasmaksussa huomioidaan perheen tulot ja perhekoko maksunmääräämisen perusteena. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki muuttui 1.3.2023 siten, että yhä useampi perhe siirtyi maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tai maksut huojentuivat merkittävästi. Lastensuojelulain 36§:n mukaisena avohuollon tukitoimena varhaiskasvatus on lisäksi perheelle maksutonta. Kempeleessä tarjotaan lisäksi monipuolisesti maksutonta avointa varhaiskasvatustoimintaa kunnan ja seurakunnan toimesta. Avoin varhaiskasvatustoiminta toimii ennaltaehkäisevänä ja matalan kynnyksen palveluna lapsiperheille. Kunnan varhaiskasvatuksen tarjoama avoin varhaiskasvatustoiminta perustuu varhaiskasvatussuunnitelmaan ja toiminnassa tarjotaan maksutta ateriat.

Kempele Akatemian järjestämät vapaa-ajan palvelut ovat monilta osin maksuttomia. Näitä ovat mm. Akatemia Action -harrastusryhmät, kirjaston ja museon toiminta, nuorisopalvelujen tilatoiminta, koulunuorisotyö ja etsivä nuorisotyö sekä liikuntalainaamon toiminta. Kempeleen kunta tarjoaa maksuttoman kuntosaliharjoittelun yläkoululaisille sekä maksuttoman uimahallin käytön 9. luokkalaisille. Ulkoliikuntapaikoille vuorot ovat varattavissa maksutta. Lisäksi Kempele Akatemia järjestää säännöllisesti kaikille avoimia ja maksuttomia eri ikäisille suunnattuja tapahtumia ja osallisuustilaisuuksia. Näitä ovat mm. erilaiset osallistamisillat, yleisöluennot (esim. maksuton Jari Sinkkosen luento syksyllä 2023 ja ulkoilutapahtumat. Monet vapaa-ajan palveluiden toiminnot ovat jalkautuneet koulujen ja varhaiskasvatuksen arkeen, jolloin näihin toimintoihin on mahdollista osallistua ilman lisäkuluja. Hyvinvoinnin edistämistä tuetaan myös maksuttomia liikunta- ja lukudiplomeilla, joiden tarkoituksena on kannustaa lapsiperheitä liikkumaan ja lukemaan. Lisäksi soveltavan liikunnan palveluja toteutetaan yhdessä kunnan eri toimijoiden kanssa. Kempeleessä järjestetään myös avoimia kulttuuritapahtumia ja -konsertteja kuten SnowZtorm, Amazing Kempele, Liikennepuiston kesäjuhlat, Rock It! -konsertit, kirjaston musiikkihetket, Hyvä Kasvaa Kempeleessä, Museon joulu jne.

Laadukas kirjaston toiminta myös tukee aloitteen mukaisia mahdollisuuksia maksuttomiin palveluihin.

Kempele Akatemialla on hyvin edullisiksi hinnoiteltuja maksullisia palveluja, kuten leirit ja retket, ja Kempele-opiston palvelut. Lisäksi järjestetään kulttuuripalvelujen maksullisia konsertteja ja teatteriesityksiä sekä Zimmarin palvelut. Kunnassa käytössä oleva Kaiku-kortti mahdollistaa myös maksullisten palvelujen käyttämisen maksutta.

Nuorisotoimi järjestää viikoittain monipuolisia maksuttomia palveluja nuorten kokoontumisen, yhteisen tekemisen ja aikuisten kohtaamiseen mahdollistamiseksi. Toimintaa järjestetään eri puolilla Kempelettä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Kempeleessä tuetaan kuntalaisten liikkumista ja osallisuutta monin tavoin. Kunnassa on laaja leikkipuistoverkosto ja erittäin monipuoliset ulkoliikuntapaikat, jotka ovat kaikille maksuttomia kohtaamiseen ja liikkumisen paikkoja. Lisäksi kunnassa tehdään yhteistyötä sisäisesti sekä järjestöjen ja seurakunnan kanssa palvelujen kehittämiseksi. Kunta tarjoaa tilat MLL perhekahvila- ja perheliikuntatoimintaan, jotka ovat lapsiperheille maksuttomia ja avoimia. Urheiluseurojen ja kuntalaisten salivuorohinnat ovat alhaiset.

Kaiku-kortin lisäksi maksullisiin toimintoihin on mahdollista hakea tukea (esim. sosiaalipalvelut, seurakunnan diakonia, Hope ry jne.). Taloudellisen hyvinvoinnin yhtenä riskitekijänä on tunnistettu mielenterveys- ja päihdehaasteet. Lasten ja nuorten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevä päihde- sekä mielenterveystyö ovat Kempeleen kunnan hyvinvointisuunnitelman tavoitteita. Pohjois-Pohjanmaalla toimii myös taloudellisen hyvinvoinnin verkosto, jossa kehitetään toimintoja yhteistyössä eri tahojen kanssa. Verkosto on avoin kaikille: https://pohde.fi/ajankohtaista/blogit/taloudellisen-hyvinvoinnin-verkoston-ja-hop-hankkeen-tavoitteena-pohjoispohjalaisten-hyvinvoinnin-edistaminen/

Varsinaisia erillisiä lapsiperheköyhyyden ehkäiseviä toimia varhaiskasvatuksella ja sivistystoimella on vaikea toteuttaa. Kunnan tuottamat palvelut kuitenkin tukevat aloitteen mukaista tasa-arvoista kohtelua ja järjestettyjen palvelujen huokeilla maksuilla mahdollistetaan erilaisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia monipuolisesti kaikkien saavutettavaksi.

 

Valiokunnan ohjaus:
Varsinaisia erillisiä lapsiperheköyhyyden ehkäiseviä toimia on varhaiskasvatuksessa ja sivistystoimessa vaikea toteuttaa. 

Lapsiperheiden tukemiseksi Kempeleessä on edelleenkin hyvä kiinnittää huomiota toimiin, joilla esimerkiksi voidaan vaikuttaa perheiden tasa-arvoiseen kohteluun kunnan palveluissa. Tärkeää on myös pitää huolta palveluiden kohtuullisesta hinnoittelusta.

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hyvinvointialueen toimintaan kuuluu turvata alueellaan oleskeleville kiireellisessä tilanteessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut siten, ettei hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu. Sosiaalipalveluja on järjestettävä mm. jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen tueksi, asumiseen liittyvään tuen tarpeeseen sekä taloudellisen tuen tarpeeseen.

Kunnan sivistystoimi toteuttaa opetus-, vapaa-ajan, kirjasto- ja kulttuuripalveluja sekä nuorisotoimen palveluja, jotka pääosin ovat ilmaisia. Sivistystoimessa näillä toimilla pyritään toteuttamaan tasa-arvoisia ja kaikille kuuluvia palveluja sekä muita palveluja, jotka ovat maksuttomia.

Kunnan perusopetus ja lukiokoulutus sekä niihin liittyvät tukipalvelut ovat maksuttomia.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on käytössä tuloperusteinen asiakasmaksu. Asiakasmaksussa huomioidaan perheen tulot ja perhekoko maksunmääräämisen perusteena. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki muuttui 1.3.2023 siten, että yhä useampi perhe siirtyi maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tai maksut huojentuivat merkittävästi. Lastensuojelulain 36§:n mukaisena avohuollon tukitoimena varhaiskasvatus on lisäksi perheelle maksutonta. Kempeleessä tarjotaan lisäksi monipuolisesti maksutonta avointa varhaiskasvatustoimintaa kunnan ja seurakunnan toimesta. Avoin varhaiskasvatustoiminta toimii ennaltaehkäisevänä ja matalan kynnyksen palveluna lapsiperheille. Kunnan varhaiskasvatuksen tarjoama avoin varhaiskasvatustoiminta perustuu varhaiskasvatussuunnitelmaan ja toiminnassa tarjotaan maksutta ateriat.

Kempele Akatemian järjestämät vapaa-ajan palvelut ovat monilta osin maksuttomia. Näitä ovat mm. Akatemia Action -harrastusryhmät, kirjaston ja museon toiminta, nuorisopalvelujen tilatoiminta, koulunuorisotyö ja etsivä nuorisotyö sekä liikuntalainaamon toiminta. Kempeleen kunta tarjoaa maksuttoman kuntosaliharjoittelun yläkoululaisille sekä maksuttoman uimahallin käytön 9. luokkalaisille. Ulkoliikuntapaikoille vuorot ovat varattavissa maksutta. Lisäksi Kempele Akatemia järjestää säännöllisesti kaikille avoimia ja maksuttomia eri ikäisille suunnattuja tapahtumia ja osallisuustilaisuuksia. Näitä ovat mm. erilaiset osallistamisillat, yleisöluennot (esim. maksuton Jari Sinkkosen luento syksyllä 2023 ja ulkoilutapahtumat. Monet vapaa-ajan palveluiden toiminnot ovat jalkautuneet koulujen ja varhaiskasvatuksen arkeen, jolloin näihin toimintoihin on mahdollista osallistua ilman lisäkuluja. Hyvinvoinnin edistämistä tuetaan myös maksuttomia liikunta- ja lukudiplomeilla, joiden tarkoituksena on kannustaa lapsiperheitä liikkumaan ja lukemaan. Lisäksi soveltavan liikunnan palveluja toteutetaan yhdessä kunnan eri toimijoiden kanssa. Kempeleessä järjestetään myös avoimia kulttuuritapahtumia ja -konsertteja kuten SnowZtorm, Amazing Kempele, Liikennepuiston kesäjuhlat, Rock It! -konsertit, kirjaston musiikkihetket, Hyvä Kasvaa Kempeleessä, Museon joulu jne.

Laadukas kirjaston toiminta myös tukee aloitteen mukaisia mahdollisuuksia maksuttomiin palveluihin.

Kempele Akatemialla on hyvin edullisiksi hinnoiteltuja maksullisia palveluja, kuten leirit ja retket, ja Kempele-opiston palvelut. Lisäksi järjestetään kulttuuripalvelujen maksullisia konsertteja ja teatteriesityksiä sekä Zimmarin palvelut. Kunnassa käytössä oleva Kaiku-kortti mahdollistaa myös maksullisten palvelujen käyttämisen maksutta.

Nuorisotoimi järjestää viikoittain monipuolisia maksuttomia palveluja nuorten kokoontumisen, yhteisen tekemisen ja aikuisten kohtaamiseen mahdollistamiseksi. Toimintaa järjestetään eri puolilla Kempelettä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Kempeleessä tuetaan kuntalaisten liikkumista ja osallisuutta monin tavoin. Kunnassa on laaja leikkipuistoverkosto ja erittäin monipuoliset ulkoliikuntapaikat, jotka ovat kaikille maksuttomia kohtaamiseen ja liikkumisen paikkoja. Lisäksi kunnassa tehdään yhteistyötä sisäisesti sekä järjestöjen ja seurakunnan kanssa palvelujen kehittämiseksi. Kunta tarjoaa tilat MLL perhekahvila- ja perheliikuntatoimintaan, jotka ovat lapsiperheille maksuttomia ja avoimia. Urheiluseurojen ja kuntalaisten salivuorohinnat ovat alhaiset.

Kaiku-kortin lisäksi maksullisiin toimintoihin on mahdollista hakea tukea (esim. sosiaalipalvelut, seurakunnan diakonia, Hope ry jne.). Taloudellisen hyvinvoinnin yhtenä riskitekijänä on tunnistettu mielenterveys- ja päihdehaasteet. Lasten ja nuorten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevä päihde- sekä mielenterveystyö ovat Kempeleen kunnan hyvinvointisuunnitelman tavoitteita. Pohjois-Pohjanmaalla toimii myös taloudellisen hyvinvoinnin verkosto, jossa kehitetään toimintoja yhteistyössä eri tahojen kanssa. Verkosto on avoin kaikille: https://pohde.fi/ajankohtaista/blogit/taloudellisen-hyvinvoinnin-verkoston-ja-hop-hankkeen-tavoitteena-pohjoispohjalaisten-hyvinvoinnin-edistaminen/

Varsinaisia erillisiä lapsiperheköyhyyden ehkäiseviä toimia varhaiskasvatuksella ja sivistystoimella on vaikea toteuttaa. Kunnan tuottamat palvelut kuitenkin tukevat aloitteen mukaista tasa-arvoista kohtelua ja järjestettyjen palvelujen huokeilla maksuilla mahdollistetaan erilaisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia monipuolisesti kaikkien saavutettavaksi.

Palveluvaliokunta (19.3.2024):
Varsinaisia erillisiä lapsiperheköyhyyden ehkäiseviä toimia on varhaiskasvatuksessa ja sivistystoimessa vaikea toteuttaa. 

Lapsiperheiden tukemiseksi Kempeleessä on edelleenkin hyvä kiinnittää huomiota toimiin, joilla esimerkiksi voidaan vaikuttaa perheiden tasa-arvoiseen kohteluun kunnan palveluissa. Tärkeää on myös pitää huolta palveluiden kohtuullisesta hinnoittelusta.

Sivistysjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus päättää hyväksyä aloitteeseen annetun vastauksen palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen, ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sari Janatuinen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)