Kunnanhallitus, kokous 29.5.2023

§ 219 Urheilijapolku -toimintamallin pilotoiminen perusopetuksessa

244Dno-2023-314

Valmistelija

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Perustelut

Kempeleessä on useiden vuosien ajan kehitetty yhteistyössä urheiluseurojen kanssa omaa toimintamallia, joilla tuetaan nuorten urheilijoiden liikunnallista harrastusta osana koulutyötä. Nykyinen toimintamalli on käytössä lukiossa ja ajatus on laajentaa mahdollisuutta myös perusopetuksen yläluokille. Eri kunnissa tällainen toiminta on toteutettu hyvin vaihtelevasti. Oulussa on liikuntaluokat 3.-9.luokkalaisille. Jyväskylässä toteutus tapahtuu liikuntaleiriviikoilla. Tarkoitus on pilotoida myös Kempeleessä uutta toimintamallia, liikuntaleiritoimintaa, lukuvuonna 2023-2024 yhteistyössä urheiluseurojen kanssa. Tavoitteena on järjestää kerran lukukaudessa leiriviikko, jolloin oppilailla on mahdollisuus harjoitella tavoitteellisemmin lajejaan koulutyön ohessa. Kunnassamme on useita nuoria, jotka osallistuvat maksullisiin lajileireihin eri liikuntaopistoissa. Toimintamallin jatkosta päätetään erikseen pilotointivuoden kokemusten perusteella.

Palveluvaliokunta (23.5.2023):
Palveluvaliokunta puoltaa Urheilija-polku toimintamallin kokeilemista perusopetuksessa 6.-9. lk oppilaille. Kokeilusta koituvat kustannukset ovat n. 12 000 euroa kokeiluvuodessa. Toiminta on leirimuotoista, johon kuuluu sekä opiskelua että lajiharjoittelua. Vuodessa on kaksi viikon kestävää leirijaksoa. 

KUNNANJOHTAJA (vt. sivistysjohtaja):
Kunnanhallitus hyväksyy palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti Urheilijapolku -toimintamallin pilotoinnin Kempeleessä lv. 2023-2024. Pilotoinnista syntyvät kustannukset (n. 6 000e/syksy ja n. 6 000e/kevät) katetaan sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen talousarvion sisältä. Toimintamallin jatkosta päätetään erikseen kevätkesällä 2024 pilottivuonna kertyneiden kokemusten pohjalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.