Kunnanhallitus, kokous 29.5.2023

§ 218 Erityisavustus koulussa ja oppilaitoksissa tehtävän nuorisotyön vahvistamiseen ja kehittämiseen

244Dno-2023-318

Valmistelija

  • Sanna Tauriainen, nuorisopalveluiden päällikkö, sanna.tauriainen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on hakenut valtionavustusta Erityisavustukset kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän nuorisotyön vahvistamiseen ja kehittämiseen -määrärahoista. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt myöntää toiminnalle valtionavustusta 34 000,00 euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat n. 41 000e ja hankerahoituksella palkataan koulunuorisotyöntekijä ajalle 1.8.2023-31.7.2024.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa kouluissa tehtävää nuorisotyötä Kempeleessä yhteistyössä oppilaiden, kouluhenkilöstön, oppilashuollon, seurakunnan nuorisotyön sekä nuorisopalvelujen työntekijöiden kanssa ja näin pyrkiä vähentämään koronan aikaisten rajoitustoimien kielteisiä vaikutuksia nuoriin. Hanke nivoutuu jo olemassa olevaan kouluissa tehtävään nuorisotyöhön, jossa hyväksi havaittuja malleja pyritään jalkauttamaan ja laajentamaan muillekin kouluille. Lisäksi pyritään löytämään uusia avauksia ja juurruttamaan niitä sekä mahdollistamaan kokonaisvaltaista, moniammatillista kehitystyötä, jota ei aiemmin ole pystytty pitkäjänteisesti toteuttamaan. Tärkeä tavoite on kehittää myös arviointia, seurantaa ja vaikuttavuutta.

Hankkeen tavoitteena on lisäksi pystyä nuorisotyön näkökulmasta tarjoamaan sitä kasvatuksellista, yhteisöllistä, osallistavaa ja kohtaavaa työtä, jota lapset ja nuoret tarvitsevat ja jonka keskiössä on moniammatillinen kehittämisen ote. Hankkeella pyritään vähentämään koronapandemian aikaisten rajoitustoimien kielteisiä vaikutuksia kempeleläisiin lapsiin ja nuoriin, vahvistamaan lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä kiinnittymistä omaan kouluyhteisöönsä. Ukrainasta sodan vuoksi Suomeen saapuneiden lasten/nuorten muuttaessa kuntaan on hankkeessa valmius tukea myös heidän integroitumistaan osaksi kouluyhteisöä.

Palveluvaliokunta (23.5.2023):
Haetaan kunnalta 7000 euron rahoitusta hankkeeseen, jolla on tarkoitus palkata nuorisotyöntekijä ajalle 1.8.2023-31.7.2024. Kunnalle koituva kustannus on 7000 euroa. Hanke on saanut avustusta 34 000 euroa Avilta ja hankkeen kokonaiskustannukset ovat 41 000 euroa. Palveluvaliokunta ohjaa hankkeen puoltamista rahoituksen saamiseksi nuorisotyöntekijän palkkaamiseksi, koska sillä pystytään vahvistamaan ja laajentamaan kouluissa tehtävää nuorisotyötä ja moniammatillista yhteistyötä.
 

KUNNANJOHTAJA (vt. sivistysjohtaja):
Kunnanhallitus hyväksyy palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti koulunuorisotyön vahvistamiseen ja kehittämiseen tähtäävän hankkeen toteuttamisen Kempeleessä. Omavastuuosuus katetaan sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen talousarvion sisältä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.