Kunnanhallitus, kokous 2.10.2023

§ 335 Lausunto pelastustoimen palvelutasopäätösluonnokseen vuosille 2024-2025

244Dno-2023-473

Valmistelija

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Perustelut

Hyvinvointialueita koskevan toimeenpanolain (616/2021) ja pelastustoimen järjestämislain (613/2021) mukaan hyvinvointialueet vastaavat pelastustoimen tehtävien järjestämisestä. Hyvinvointialueista, niihin kuuluvista kunnista ja hyvinvointialueiden nimistä säädetään toimeenpanolain (616/2021) 6–7 §:ssä. Sen mukaisesti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen ja samalla Pohjois-Pohjanmaan pelastustoimialueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska. Pohjois-Pohjanmaan pelastustoimi kuuluu Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden pelastustointen muodostamaan Pohjois-Suomen pelastustointen yhteistyöalueeseen.

Pelastustoimen tehtävien järjestäminen alueella määritellään palvelutasopäätöksessä. Valtaosan näistä palveluista muodostavat lakisääteiset tehtävät, joita ovat esimerkiksi pelastustoimelle kuuluva ohjaus, neuvonta, turvallisuusviestintä, valvonta (palotarkastustoiminta) ja pelastustoiminta. Pelastustoimelle vapaaehtoisia tehtäviä ovat esimerkiksi ensihoitopalvelua tukeva ensivastetoiminta sekä kuntien varautumisen tukeminen. Palvelutasopäätökseen on kirjattu pelastustoimen palvelut, joita on lakisääteisesti tarjottava tai joita halutaan tarjota pelastuslaitosta ympäröivälle yhteiskunnalle. Palveluiden tasolla tarkoitetaan muun muassa palveluiden määrää ja laatua sekä palveluiden sijaintia, viiveitä ja maksullisuutta kuvaavia tekijöitä. Palvelutasopäätös on työkalu pelastustoimen kehittämiseen, mutta sillä on myös informatiivinen tarkoitus. Niin yksittäiset ihmiset kuin myös alueen yritykset, laitokset ja yhteisöt voivat palvelutasopäätöksen avulla tarkastella pelastuslaitoksen tarjoamien palveluiden saatavuutta ja samalla arvioida palveluja täydentävien, omaehtoisten turvallisuusjärjestelyjen tarvetta omassa ympäristössään.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastustoimi toivoo alueensa kuntien ottavan kantaa ja kommentoivan pelastustoimen uutta palvelutasopäätösluonnosta. Luonnos ja ohjeet palautteen antamiseen löytyy osoitteesta: https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/palvelutasopaatos/

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus antaa palvelutasopäätöksen luonnoksesta seuraavan lausunnon:

  • Kempeleen kunnan osalta lausunnolla oleva palvelutasoluonnos antaa riittävän kuvan pelastustoimen tilanteesta ja suunnitellusta kehityksestä tuleville vuosille.
  • Kempeleen kunnan alueen pelastustoimen valmiuden taso on säilytettävä riskiperusteisesti vähintäänkin nykyisellä tasolla, ja toimintaa kehitettävä nyt ja jatkossakin ensisijaisesti nykyistä Kempeleen asemapaikkaa hyödyntäen ja kehittäen. Palvelutasopäätöksessä todetaan, että paloasemaverkon ja paloasemien kokonaisarviointi tehdään PTP-kaudella 2024–2025 huomioiden parhaillaan laadittavana oleva toimintavalmiusohjeen päivitys, muu riski- ja tarveperusteisuus sekä pelastustoimen talouden raami. Kempeleen asemapaikka on todettu eri yhteyksissä monestakin eri näkökulmasta tärkeäksi ja erinomaiseksi. Vastikään yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa tehty laaja kuntoarvio nykyisestä paloasemasta kuitenkin edellyttää käytännössä kiinteistön korvaamista uudella. Uuden paloaseman rakentamista koskevat valmistelut tuleekin käynnistää viipymättä.
  • Pelastustoimella tulee olla jatkossa(kin) keskeinen ja aktiivinen rooli kuntien ja alueen varautumiseen liittyvien tehtävien kokonaiskoordinoinnissa, tukemisessa ja kehittämisessä normaalin viranomaisyhteistyön lisäksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Antti Ollikainen, Sanna Laine, Jarmo Haapaniemi

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Antti Ollikainen, Sanna Laine ja Jarmo Haapaniemi ilmoittivat olevansa esteellisiä (yhteisöjäävi, mukana Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen hallinnossa) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Merkittiin, että Janne Halunen toimi kokouksen puheenjohtajana asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Pohde

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)