Kunnanhallitus, kokous 2.10.2023

§ 329 Kempeletalo -hanke

244Dno-2023-537

Valmistelija

  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Vanhan kunnantalon korttelin kaava on uudistettu (KVALT 7.6.2021 § 46). Uudessa asemakaavassa osoitetulle Y (Yleisten rakennusten korttelialue) -tontille on suunniteltu rakennettavan Kempeletalo. Hanketta on valmisteltu kaavan valmistumisen jälkeen hybridi -mallisena kokonaisuutena, joka sisältäisi kunnan hallinnon tilatarpeiden lisäksi yksityisten toimijoiden käyttöön tulevia tiloja. Kunnan lähtökohta on ollut, että se haluaa omistaa omaan käyttöönsä tulevat tilat. Hankkeesta järjestettiin kilpailutus keväällä 2023 (Khall 20.3.2023 § 103). Kilpailutus ei tuottanut yhtään tarjousta. Markkinavuoropuhelun perusteella keskeiseksi ongelmaksi muodostui se, että kunta haluaa omistaa omaan käyttöön tulevat tilat itse sen sijaan, että kunta tulisi tiloihin vuokralle.
​​​
Kempeleen valtuusto keskusteli Kempeletalo -hankkeen tilanteesta valtuustoseminaarissa toukokuussa (22.5.2023). Asiaa on puntaroitu tämän jälkeen myös elinvoimavaliokunnassa ja kunnanhallituksessa. Käytyjen keskustelujen perusteella on muodostunut selkeä näkemys siitä, että Kempeletalo -hanketta halutaan edistää ripeästi, ja niin että kunta haluaa omistaa sen omaan käyttöön tulevat tilat. Kunnan vetovoiman, kuntakeskuksen elinvoimaisuuden, kuntakuvan ja kuntalaisten yleispalvelujenkin kannalta on tärkeää, että kuntakeskuksen keskeisin kortteli lähtee pikaisesti rakentumaan. Oletus on, että Kempeletalo -hankkeen rakentuminen vauhdittaa myös muiden sen ympärillä olevien kerrostalotonttien rakentumista lähivuosina. Kempeletalo mahdollistaa myös kunnan hallinnon ja te-palvelujen toimintojen irtaantumisen nykyisistä vuokratiloista (yhteisvuokra vajaat 400 000e/v) ja siirtymisen omiin tiloihin ja saman katon alle. Vallitsevassa rakennusalan alavireisessä markkinassa on myös tärkeää, että julkinen sektori pitää pyörät pyörimässä, investoi rohkeasti ja luo rakennusliikkeille urakkakohteita laskusuhdanteen selättämiseksi.

Rakennushankkeen pääasiallinen tilaohjelma käsittää aiempaan valmisteluun perustuen ainakin seuraavia tilavarauksia: kunnan hallinnon, Kempeleenkartanon ja te-palvelujen toimitilat, eri käyttäjätarpeisiin soveltuvia kokous- ja kokoontumistiloja, monikäyttöinen valtuustosali sekä ravintola- ja kahviotila (kuntalaisten "olohuone").

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta jatkaa Kempeletalo -hankkeen valmistelua seuraavasti:

  1. Kempeletalo rakennetaan kunnan omaan taseeseen, ja hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan kunnan ja kuntakonsernin omat välttämättömät tilatarpeet (arvio n. 2000-2400k-m2).
  2. Rakennuksen jatkosuunnittelu uudelta pohjalta käynnistetään viipymättä ja siinä hyödynnetään aiemman valmistelutyön aikana kertynyt aineisto. Hankkeen tarkka sisältö määrittyy jatkovalmistelussa.
  3. Tavoite on, että hanke päästään kilpailuttamaan keväällä 2024 ja rakennustyöt käynnistyvät syksyllä 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)