Kunnanhallitus, kokous 27.5.2024

§ 205 Nuorisovaltuuston aloite / Pride-liputus Kempeleeseen

244Dno-2024-224

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Jokainen nuori haluaa kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Hyväksytyksi tuleminen edistää nuorten kehittymistä, oppimista sekä mielenterveyttä. Myös yhteisessä Kempele-sopimuksessamme todetaan, että vaalimme ja edistämme tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta.  

Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Perustuslaki velvoittaa myös edistämään sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on todennut, että pride-liputus on näkyvä symbolinen tapa osoittaa tukea vähemmistöille.

Tarkemmin oikeudellisesta näkökulmasta pride-liputusta on arvioinut muun muassa Kouvolan kaupunginlakimies Päivi Sandås antamassaan vastauksessa: https://ep10.kouvola.fi/kokous/2023891-20.PDF

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että Kempeleessä aletaan liputtamaan pride-lipulla yhtenäiskoulujen, lukion ja tulevan Kempele-talon lipputangoissa vuosittain yhden päivän ajan kansainvälisenä LGBTQIA+ -päivänä 28.6. Samalla ehdotamme, että kunta hankkii pride-liput ja huolehtii lippujen salkoon nostamisesta sekä laskemisesta. Liputtaminen on vahva viesti kunnalta etenkin nuorten ja nuorten aikuisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemisen puolesta.

 

Kempeleen nuorisovaltuusto 13.4.2024

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

​​​​​​Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus lähettää aloitteen hallintopalvelujen valmisteltavaksi ja yhteisöllisyysvaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Nuorisovaltuuston aloitteessa esitetään, että Kempeleen kunta alkaisi liputtamaan pride-lipulla kansainvälisenä LGBTQIA+ -päivänä 28.6. Nuorisovaltuuston mukaan liputus viestisi vahvasti nuorten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemisen puolesta. Aloitteessa viitataan perustuslain määräykseen, jonka mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Perustuslakiin sisältyy velvoite edistää sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Suomen lipusta on säädetty lailla (380/1978). Liputuksesta Suomen lipulla on annettu edellä mainittuun lakiin perustuva asetus (383/1978), jonka 2 §:ssä säädetään virallisista liputuspäivistä. Kempeleen kunta liputtaa Suomen lipulla virallisina liputuspäivinä. Poikkeuksen virallisiin päiviin ovat muodostaneet yksittäiset, satunnaiset suruliputukset. Muina päivinä liputuksia ei ole järjestetty. Kunta ei ole käyttänyt liputukseen muita lippuja kuin Suomen lippua. 

Kempeleen kunta on sitoutunut toiminnassaan syrjimättömyyteen, yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen. Lakisääteiset perusoikeudet ovat lähtökohta kunnan palveluiden ja toiminnan järjestämisessä, ja kunta pyrkii varmistamaan niiden tosiasiallisen toteutumisen perustuslain edellyttämällä tavalla. 

Pride-liputus on symbolinen ele, jonka tarkoitus on osoittaa tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Symboliset eleet eivät ole merkityksettömiä, mutta niillä ei ole tosiasiallista vaikutusta syrjimättömyyteen, yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon tai vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen. Perustuslaki edellyttää, että nämä oikeudet toteutuvat käytännön tasolla kunnan arjessa.

Lasten ja nuorten keskuudessa on useita erityisryhmiä, jotka ovat haavoittuvammassa asemassa kuin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöt. Kunta pyrkii toteuttamaan ja suojelemaan myös tällaisten ryhmien oikeuksia, vaikka kunnan liputusperiaatteisiin ei kuulu osoittaa tukea tällaisille ryhmille liputtamalla. Mikäli erilaisille vähemmistöille tai ryhmille tukea osoittavat liputukset otettaisiin osaksi kunnan liputusperiaatteita, kunnan tulisi huomioida vähemmistöt ja heikommassa asemassa olevat ryhmät tasavertaisesti liputuksissaan. Se, että kunta ei liputa kuin virallisina liputuspäivinä, ei tarkoita, että kunta ei osoittaisi tukea vähemmistöille ja haavoittavammassa asemassa oleville ryhmille. Kunta osoittaa ja ilmaisee tukeaan joka päivä palveluidensa ja toimintansa kautta.

 

Yhteisöllisyysvaliokunta (7.5.2024):

Yhteisöllisyysvaliokunta on tyytyväinen annettuun vastaukseen.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Nuorisovaltuuston aloitteessa esitetään,​ että Kempeleen kunta alkaisi liputtamaan pride-​lipulla kansainvälisenä LGBTQIA+ -​päivänä 28.6. Nuorisovaltuuston mukaan liputus viestisi vahvasti nuorten seksuaali-​ ja sukupuolivähemmistöjen tukemisen puolesta. Aloitteessa viitataan perustuslain määräykseen,​ jonka mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen,​ iän,​ alkuperän,​ kielen,​ uskonnon,​ vakaumuksen,​ mielipiteen,​ terveydentilan,​ vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Perustuslakiin sisältyy velvoite edistää sukupuolten tasa-​arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Suomen lipusta on säädetty lailla (380/1978). Liputuksesta Suomen lipulla on annettu edellä mainittuun lakiin perustuva asetus (383/1978),​ jonka 2 §:ssä säädetään virallisista liputuspäivistä. Kempeleen kunta liputtaa Suomen lipulla virallisina liputuspäivinä. Poikkeuksen virallisiin päiviin ovat muodostaneet yksittäiset,​ satunnaiset suruliputukset. Muina päivinä liputuksia ei ole järjestetty. Kunta ei ole käyttänyt liputukseen muita lippuja kuin Suomen lippua. 

Kempeleen kunta on sitoutunut toiminnassaan syrjimättömyyteen,​ yhdenvertaisuuteen,​ tasa-​arvoon ja vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen. Lakisääteiset perusoikeudet ovat lähtökohta kunnan palveluiden ja toiminnan järjestämisessä,​ ja kunta pyrkii varmistamaan niiden tosiasiallisen toteutumisen perustuslain edellyttämällä tavalla. 

Pride-​liputus on symbolinen ele,​ jonka tarkoitus on osoittaa tukea seksuaali-​ ja sukupuolivähemmistöille. Symboliset eleet eivät ole merkityksettömiä,​ mutta niillä ei ole tosiasiallista vaikutusta syrjimättömyyteen,​ yhdenvertaisuuteen,​ tasa-​arvoon tai vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen. Perustuslaki edellyttää,​ että nämä oikeudet toteutuvat käytännön tasolla kunnan arjessa.

Lasten ja nuorten keskuudessa on useita erityisryhmiä,​ jotka ovat haavoittuvammassa asemassa kuin seksuaali-​ tai sukupuolivähemmistöt. Kunta pyrkii toteuttamaan ja suojelemaan myös tällaisten ryhmien oikeuksia,​ vaikka kunnan liputusperiaatteisiin ei kuulu osoittaa tukea tällaisille ryhmille liputtamalla. Mikäli erilaisille vähemmistöille tai ryhmille tukea osoittavat liputukset otettaisiin osaksi kunnan liputusperiaatteita,​ kunnan tulisi huomioida vähemmistöt ja heikommassa asemassa olevat ryhmät tasavertaisesti liputuksissaan. Se,​ että kunta ei liputa kuin virallisina liputuspäivinä,​ ei tarkoita,​ että kunta ei osoittaisi tukea vähemmistöille ja haavoittavammassa asemassa oleville ryhmille. Kunta osoittaa ja ilmaisee tukeaan joka päivä palveluidensa ja toimintansa kautta.

Yhteisöllisyysvaliokunta (7.5.2024):
Yhteisöllisyysvaliokunta on tyytyväinen annettuun vastaukseen.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus antaa aloitteeseen yllä esitetyn vastauksen yhteisöllisyysvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen, ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, Sanna Tauriainen