Kunnanhallitus, kokous 27.5.2024

§ 192 Matkailutonttien luovutus Zeniitistä / Newgolf Oy

244Dno-2023-597

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on hakenut Zeniitin matkailu- ja virkistysalueelle yritysten hankeaihioita jatkokehittelyä varten. Haun kohteena ovat olleet Zeniitin caravanalue sekä huvi- ja viihdepalveluiden alue.  Alueille soveltuvia toimintoja ovat esimerkiksi caravan- ja leirintäaluetoiminta, majoitustoiminnot, kesäteatteri, tanssilava, viihdekeskus, kylpylä, tapahtuma-areena, klubi, elämyspalvelut ja ravintolamaailma. Yritykset pystyivät jättämään aihioita myös laajemmista ideakokonaisuuksista ja toisaalta ilmaista kiinnostuksensa pieneen osa-alueeseen, jonka voi yhdistää muihin toimintoihin. Haku päättyi 15.9.2023. Hankeaihioiden pohjalta kunta on jatkanut neuvotteluja yritysten kanssa.

Newgolf Oy on esittänyt toiveensa varata Zeniitistä noin 8,8 hehtaarin alueen hankekehitystä varten. Alueelle on suunniteltu golfkenttätoimintoja, majoitusta, toimistotilaa sekä matkailua palvelevia rakennuksia ja mahdollisesti muita olemassa olevan kaavan mukaisia toimintoja. Aluevaraus olisi voimassa 31.12.2024 saakka. Varauksesta perittäisiin 10 000 euron varausmaksu varausehtojen mukaisesti.

Elinvoimavaliokunta (6.11.2023):
Zeniitin hankeaihiohaun perusteella tulleen aluevarauksen ehdotus ja varaussopimuksen ehdot olivat elinvoimavaliokunnan ohjauksen mukaan hyväksyttäviä ja elinvoimavaliokunta puolsi varauksen tekemistä esitettyjen ehtojen mukaisesti.

Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy oheisen suunnitteluvaraussopimuksen Zeniittiin.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy elinvoimajohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 13.11.2023 §377 suunnitteluvarauksen Newgolf Oy:lle Zeniittiin. Aluevaraus on noin 8,8 hehtaaria. Alueelle on suunniteltu golfkenttätoimintoja, majoitusta, toimistotilaa sekä matkailua palvelevia rakennuksia ja mahdollisesti muita olemassa olevan kaavan mukaisia toimintoja. Aluevaraus on voimassa 31.12.2024 saakka. 

Valiokunnalle esitetään hankkeen tilannetta ja pyydetään ohjausta asiassa etenemiseen.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (14.5.2024):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että aluevaraus päätettäisiin varaussopimuksen mukaisesti 31.12.2024, mutta ei perittäisi varausmaksua.

 

 

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnanhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 13.11.2023 §377 Newgolf Oy:n suunnitteluvarauksen Zeniittiin. Suunnitteluvarausalueen koko on noin 8,8 hehtaaria. Alueelle on suunniteltu golfkenttätoimintoja, majoitusta, toimistotilaa sekä matkailua palvelevia rakennuksia ja mahdollisesti muita olemassa olevan kaavan mukaisia toimintoja. Aluevaraus on voimassa 31.12.2024 saakka. Varausmaksun suuruus on 10.000 euroa. Varausmaksu maksetaan viimeistään 6kk kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta, edellyttäen, että kunnalla on esittää nykyisen kaavan mukaiset tontinluovutusehdot. Sopimus on allekirjoitettu 14.11.2024.

Yritys on esittänyt kunnalle huhtikuussa golf-kentän alustavan suunnittelman sekä kahta vaihtoehtoa hankkeen edistämiseksi:
1. Jatketaan varausaikaa koko alueesta 31.12.2025 asti edellyttäen, että kunta toimittaa alustavan vuokrasopimus mallin, josta selviää tarkemmat tontinluovutusehdot. Taikakeskus maksaa 10 000€ varausmaksun sopimuksen mukaisesti.
2. Puretaan varaus PV- ja loma-asuntotonttien osalta toistaiseksi ja tehdään suoraan vuokrasopimus Golfkentälle varatusta alueesta.

Elinvoimavaliokunnan kokouksessa 14.5.2024 käytiin läpi yrityksen esittämän golf-hankkeen toteuttamisedellytyksiä. Hanke aiheuttaisi merkittäviä haasteita sekä alueen kunnallistekniikan toteuttamiselle että kaavoitukselle. Voimassa olevan kaavan mukaan kenttää ei voida luvittaa. 

Elinvoimavaliokunta (14.5.2024):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että aluevaraus päätettäisiin varaussopimuksen mukaisesti 31.12.2024, mutta ei perittäisi varausmaksua.

Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus päättää

1) jättää perimättä varausmaksun Newgolf Oy:ltä

2) olla jatkamatta varaussopimusta Newgolf Oy:n kanssa. 

Ehdotus

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy elivoimajohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Newgolf Oy, elinkeinokoordinaattori