Kunnanhallitus, kokous 22.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 400 Valtuustoaloite / Kohti hiilineutraalia kuntaa / Vasemmiston valtuustoryhmä

244Dno-2021-841

Valmistelija

  • Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Kempeleen kunnan strategian yhdeksi kantavaksi ajatukseksi tulisi ottaa ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen varautuminen. Ilmastotyö kehotetaan aloittamaan selvittämällä mahdollisuutta liittyä HINKU-verkostoon.

Kempeleen kuntastrategian yhtenä kantavana ajatuksena on kestävä kasvu. Kempele on hyväksynyt osaltaan Oulun seudun MAL-sopimuksen 2020-2031 ja sen puitteissa laaditun Oulun seudun kehityskuva 2030+ tavoitesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet sitoutuen siten mm. kestävän ja vähähiilisen yhdyskuntarakenteen sekä kestävän liikkumisen edistämiseen. Kempeleen kunta on selvittänyt mahdollisuutta HINKU-verkostoon ja Kunnan energiatehokkuussopimukseen KETS liittymisestä. 1.1.2023 voimaan tuleva ilmastolain muutos tulee edellyttämään kaikilta kunnilta ilmastosuunnitelman tai ilmasto-osiollisen ympäristöstrategian laatimista vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi Kempeleen kunnan palvelualueet ja erityisesti tekniset palvelut toteuttaa jo nyt monin tavoin ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja siihen varautumista edistäviä toimia.

Erilaisiin hankkeisiin liittyminen ja ilmastosuunnitelman laatiminen tulee vaatimaan Kempeleen kunnalta tulevaisuudessa lisää henkilöresursseja, joten ilmastotyön muotoja ja verkostoitumishyötyjä on puntaroitava koko toiminnan kokonaisuutta silmällä pitäen. Liitteenä on teknisten palvelujen (tilapalvelut, kaavoitus, kunnallistekniikka) ja elinvoimapalvelujen valmistelema yksityiskohtaisempi vastaus valtuustoaloitteeseen.

Elinvoimavaliokunta (8.12.2022): 
Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen annettuun vastaukseen, jonka mukaisesti lähdettäisiin edistämään ensisijaisesti Kempeleen kunnan omaa ilmastosuunnitelmaa. Sen perusteella arvioidaan myöhemmin liittyminen HINKU-verkostoon ja KETS-energiatehokkuussopimukseen.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy aloitteeseen annetun vastauksen elinvoimavaliokunnan ohjaus huomioiden.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.