Kunnanhallitus, kokous 22.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 401 Valtuustoaloite / Hiiltä sitovan rakentamisen edellyttäminen Pirilän alueen kaavassa ja rakennustapaohjeissa / Keskustan valtuustoryhmä ym.

244Dno-2021-1106

Valmistelija

  • Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Pirilän kaavassa tai rakennustapaohjeessa alueelle määrättäisiin rakennettavaksi vain puurakennuksia. Kaavoitus on tarkastellut keinoja puurakentamisen ohjaamiseen Pirilän alueen asemakaavamerkinnöissä, rakennustapaohjeessa ja toteutuksessa. Kempeleen valiokunnat ovat ohjanneet sitä, missä määrin puukerrostalorakentamiseen tulisi velvoittaa alueella.

Sitovan rakennustapaohjeen mukaan alueen pohjoisosassa pientalokortteleiden päämateriaalin ja kerros-, luhti- tai rivitalokortteleiden pääjulkisivumateriaalin tulee olla puu. Alueen eteläosassa vaatimus kerrostalokortteleiden puurakentamiselle lievenee sitä mukaa mitä kauempana vanhasta kirkosta rakennettava kortteli sijaitsee: näköetäisyydellä vanhasta kirkosta sijaitsevissa kortteleissa rakennusten runko- ja julkisivumateriaalin tulee on puu, vanhaa Pirilää ympäröivissä pohjoispuolen kortteleissa rakennusten päämateriaalin tulee olla puu ja lähinnä Hovintietä ja Kirkkotietä sijaitsevissa kortteleissa julkisivumateriaalin tulee olla puu.

Kempeleen kaavoituksen yksityiskohtaisempi vastaus valtuustoaloitteeseen on liitteenä.

Elinvoimavaliokunta (8.12.2022):
Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen aloitteeseen annettuun vastaukseen.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy aloitteeseen annetun vastauksen.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.