Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

§ 309 Osavuosikatsaus 31.8.2023

244Dno-2023-512

Valmistelija

  • Juho Leppänen, talousjohtaja, juho.leppanen@kempele.fi

Perustelut

Elokuun osavuosikatsauksessa kirjanpidon kumulatiivinen tulos on 5,3 milj. euroa ja ylijäämä 5,7 milj. euroa. Tilanne on 1,6 milj. euroa parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Erityisen hyvää tulosta selittää se, että verotuloja tilitettiin alkuvuodesta runsaasti edeltäviltä vuosilta hyvinvointialueuudistusta edeltäneillä veroprosenteilla.

Toimintatuotot ovat ylittäneet talousarvion tasaisen toteuman n. 0,8 milj. eurolla. Tätä selittää maanmyyntivoittojen hyvä kertymä 2,7 milj. euroa. Toimintatuotot ilman maanmyyntivoittoja ovat alittaneet talousarvion tasaisen toteuman n. 0,3 milj. eurolla.    

Toimintakulut ovat kokonaisuutena alittaneet talousarvion n. 1,2 milj. eurolla. Alitusta selittää se, että palveluiden ostot ovat alittuneet 1,5 milj. eurolla ja aineet, tarvikkeet ja tavarat 0,8 milj. eurolla. Palveluiden ostoissa suurin yksittäinen alitus on joukkoliikenteen alitus n. 0,5 milj. euroa, mikä johtuu laskutusaikatauluista. Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden alitus selittyy tilapalveluiden sähkö- ja lämmityskulujen alituksella. Henkilöstökulut ovat ylittäneet talousarvion tasaisen toteuman n. 1,2 milj. eurolla. Ylitystä selittää kesäkuussa maksetut lomarahat, sillä lomarahoihin talousarviossa varattu määräraha on ylittymässä n. 450.000 eurolla koko vuoden tasolla.  Lisäksi sijaisten palkkoihin ja määräaikaisten palkkoihin koko vuodelle varatut määrärahat ovat ylittyneet.

Verotulot ovat ylittäneet talousarvion tasaisen toteuman 2,2 milj. eurolla. Viimeisimmän veroennusteen mukaan verotulot olisivat ylittämässä alkuperäisen talousarvion n. 1,0 milj. eurolla koko vuoden osalta. Verotulojen ylitys on huomioitu talousarviomuutoksena vuoden aikana. Valtionosuudet ovat toteutuneet talousarvion mukaisina. Tämänhetkisen arvion mukaan tilinpäätöksestä 2023 on tulossa ylijäämäinen.

Investointeja on kertynyt 7 milj. euroa, mikä on n. 31,3 % koko vuodelle varatuista investoinneista. Lyhytaikaista lainaa on nostettu 4,5 milj. euroa elokuun loppuun mennessä. Pitkäaikaista lainaa ei ole nostettu.

Resurssivaliokunta (19.9.2023):
Resurssivaliokunta merkitsee osavuosikatsauksen 31.8.2023 tiedoksi. 

Elinvoimavaliokunta (19.9.2023):
Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen esitettyyn osavuosikatsaukseen.

Yhteisöllisyysvaliokunta (19.9.2023):
Yhteisöllisyysvaliokunta merkitsi esittelyn tiedoksi.

Palveluvaliokunta (19.9.2023):
Palveluvaliokunta merkitsee 31.8.2023 osavuosikatsauksen tiedoksi.

Talousjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 31.8.2023, ja lähettää sen tiedoksi myös valtuustolle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

talousjohtaja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)