Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

§ 320 Valtuustoaloite / Häirintäyhdyshenkilöverkosto kuntaan / Kempeleen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

244Dno-2023-515

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kiusaaminen, häirintä, ahdistelu, syrjintä ja muu epäasiallinen käyttäytyminen on asioita, joita ei pidä hyväksyä ei lasten, eikä aikuisten maailmassa.

Elina Tiiri tutki lastenpsykiatrian väitöskirjassaan kiusatuksi joutumisen yleisyyttä ja sen yhteyttä mielenterveysoireisiin sekä kiusaamisen yhteyttä aikuisiän väkivaltarikollisuuteen. Tutkimuksen mukaan yhteys kiusatuksi tulemisen ja mielenterveyden oireiden välillä havaittiin sekä kasvokkain tapahtuneen että nettikiusaamisen kohdalla. Havaittiin myös, että kiusatuilla nuorilla oli enemmän tunne-elämän ja käyttäytymisen oireita kuin niillä, joita ei ollut kiusattu. (https://www.utupub.fi/handle/10024/173010)

Jotta kiusaaminen saadaan kitkettyä lapsilta, tulee meidän aikuisten näyttää esimerkkiä ja estää häirintä niin kouluissa mutta myös muualla. Kempeleen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Kempeleen kunta tekee aktiivisesti töitä, jotta kunnassamme ei esiintyisi syrjintää, häirintää, rasismia tai muuta asiatonta kohtelua. Valtuustoryhmän mielestä kotikuntamme pitää olla turvallinen paikka kaikille elää ja työskennellä.

Valtuustoryhmä esittää, että turvallisen tilan ja turvallisen kunnan toiminnan varmistamiseksi omalta osaltaan kunnassa rakennetaan häirintäyhdyshenkilöiden verkosto häirinnän, ahdistelun, kiusaamisen, syrjinnän tai muun epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat kunnan palveluksessa olevia vapaaehtoisia henkilöitä, jotka tarjoavat koulutuksen jälkeen neutraalina osapuolena ja tukihenkilönä tukea häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille kunnan työntekijöille ja asiakkaille. Häirintäyhdyshenkilöt tukevat, neuvovat ja auttavat asioiden viemisessä eteenpäin luottamuksellisesti ja vaitiolovelvollisena.

Kempeleessä 11.9.2023

Kempeleen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään hallintopalvelujen valmisteltavaksi ja kunnanhallituksen päätettäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sanna Laine

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)