Valtuusto, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Työllisyyspalveluiden uudelleenjärjestely: Omavalmentajien virkojen (3 kpl) ja työllisyyskoordinaattorin viran perustaminen sekä autopajan lakkauttaminen

244Dno-2022-357

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen, jolloin myös sosiaalipalvelut ja niiden osana kuntouttava työtoiminta siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Kempeleen työllistämispalvelut ja kuntouttava työtoiminta ovat tehneet saumatonta yhteistyötä. Kahden kuntouttavaan työtoimintaan palkatun henkilön työpanoksesta merkittävä osa on suuntautunut Kempeleen resurssiksi kuntakokeilun asiakaspalveluun. Nämä henkilöt siirtyvät sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueelle, samoin kuin kuraattorin virkapohjalla työskentelevä kuntakokeilukoordinaattori sekä monistus- ja korjauspajan ohjaaja, jonka työpanosta on myös hyödynnetty kuntakokeilun täydentävissä työnhakukeskusteluissa.. Muutoksen myötä työllistämispalveluihin on syntymässä vajaaresursointia.

Toinen työllisyyspalveluihin kohdistuva muutos on uuden työvoimapalvelumallin käyttöönotto 2.5.2022. Uudessa mallissa työnhakija hakee työtä omatoimisesti ja saa työnhakuunsa yksilöllistä tukea entistä aikaisemmassa vaiheessa ja tiiviimmin. Esimerkiksi työnhaun kolmen ensimmäisen kuukauden ajan työnhakukeskusteluita järjestetään kahden viikon välein. Uusi työvoimapalvelumalli lisää merkittävästi työllisyyspalvelujen asiakaskäyntien määrää.

Kempeleen kunta on mukana Oulun seudun kuntakokeilussa. Maaliskuusta 2021 lähtien työttömäksi jääneet kempeleläiset ovat asioineet TE-toimiston sijaan kunnan omassa työllistämisyksikössä. Työllisyyden kuntakokeilun tavoitteena on entistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilun tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kuntakokeilun asiakkaina olivat aluksi vain henkilöt, jotka eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä, sekä alle 30-vuotiaat ja vieraskieliset. Kerran kuntakokeilun asiakkaiksi tulleita ei kuitenkaan siirretä takaisin TE-toimiston asiakkaiksi, joten kunnan työllistämisyksikön asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti kokeilun aikana. Kempeleen kunta on osoittanut kuntakokeiluun resurssiksi määräaikaisen koordinaattorin, jonka tehtäviin on kuulunut kokeilun verkostoyhteistyö, työllisyyspalveluiden kehittäminen sekä asiakaspalvelu mm. vieraskielisten osalta. Koordinaattorin virka on tällä hetkellä määräaikainen vuoden loppuun saakka.

Osana työllistämisyksikön toimintaa on ollut autopaja, jonne on työllistetty työttömiä henkilöitä. Muuttuneiden olosuhteiden vuoksi pajalle ei enää ole niin paljon kysyntää työllisyyspalveluiden asiakkaiden keskuudessa. Autopajan toiminnasta vastaava ohjaaja on irtisanoutunut tehtävästään. Työllisyyspalvelut näkee, että autopajan toiminta voitaisiin lakkauttaa.  

Elinvoimavaliokunta (3.5.2022):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että edetään organisaatiomuutoksessa työllisyyspäällikön ehdotuksen mukaisesti:

  • lakkautetaan autopaja ja ohjaajan toimi, koska pajalle ei ole hakeutunut riittävästi työllistettyjä viime vuosina
  • lakkautetaan monistuspaja ja ohjaajan toimi pajan vähentyneen toiminnan kysynnän vuoksi
  • perustetaan kolme uutta omavalmentajan virkaa uusien, kasvavien tarpeiden ja lakisääteisten tehtävien vuoksi
  • vakinaistetaan koordinaattorin virka vuoden 2023 alusta alkaen uusien, kasvavien tarpeiden ja lakisääteisten tehtävien vuoksi


Palveluvaliokunta (8.6.2022):
Työllistämisyksikkö on tehnyt ansiokasta työtä työllisyyden kohentamiseksi Kempeleessä. Palveluvaliokunta ohjaa, että autopajatoiminta lakkautetaan 30.6.2022 kysynnän vähentymisen vuoksi. Lisämäärärahaa tarvitaan n. 50 000 € syyskuun 2022 alusta kolmen omaohjaajan ja koordinaattorin viran perustamiseksi, jotta voidaan varmistaa pätevien ja kokeneiden työntekijöiden työsuhteiden jatkuminen. 

Toimintasäännön 9 §:n mukaan valtuusto päättää niiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta, joihin sillä on toimintasäännön 11 §:n mukainen ratkaisuvalta. Muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä nimikemuutoksista päättää kunnanhallitus.

----

Hyvinvointialueen valmistelun edetessä on selvinnyt, että monistuspaja siirtyy kokonaisuudessaan hyvinvointialueelle.

Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus
1) päättää lakkauttaa autopajan toiminnan ja valtuuttaa työllisyyspäällikön myymään pajan toimintaan liittyvät koneet ja kaluston ja
2) esittää valtuustolle, että kuntaan perustetaan kolme uutta omavalmentajan virkaa sekä työllisyyskoordinaattorin virka. Omavalmentajan pääasiallisena tehtävänä on työllisyyspalvelujen asiakaspalvelutyö ja työnantaja- ja verkostoyhteistyö. Työllisyyskoordinaattorin pääasiallisena tehtävänä on työllisyyspalveluihin liittyvä verkostoyhteistyö, kehittäminen ja asiakaspalvelutyö (tehtävä ollut jo olemassa määräaikaisena osana työllisyyskokeilua). Uusien virkojen perustaminen ei vaikuta palvelujen järjestämisen kokonaisnettokustannuksiin nykytilanteeseen verrattuna, mutta niillä luodaan vakinaista rakennetta työllisyyspalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen Kempeleessä jatkossa.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy elinvoimajohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Elinvoimajohtaja, työllisyyspäällikkö