Kunnanhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 272 Valtuustoaloite / Palveluseteli lääkehoidon arviointiin / Kokoomuksen valtuustoryhmä ym.

244Dno-2022-310

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tiina Gallén esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteen:

"Lääkehoidon arviointi on erityispätevyys, jonka valmistunut farmaseutti tai proviisori voi käydä. Nykyään tämä erityispätevyys kuuluu farmaseutin tutkintoon, minkä takia lääkehoidon arviontien määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Lääkehoidon arvioinnissa farmaseutti tutkii asiakkaan lääkelistan, josta löytyy sekä reseptilääkkeet että itsehoitolääkkeet, niiden indikaatiot, ottoajat ja annokset. Lisäksi listaan lisätään kasvirohdosvalmisteetja ravintolisät. Farmaseutti haastattelee asiakasta, hänen omaistaan tai esimerkiksi hoitajaa. Haastattelussa farmaseutti kyselee asiakkaalta hänen voinnistaan, mahdollisista ongelmista, lääkehoitoon sitoutumisesta ja lääkkeiden käytöstä yleisesti. Lisäksi farmaseutille annetaan mahdolliset laboratoriotulokset, kuten verensokeri, verenpaine, kilpirauhasarvot, eGFR arvo (joka arvioi munuaisten toimintaa) ja rauta-arvot.


Saatujen tietojen ja haastattelun jälkeen farmaseutti tekee lääkityksen arvioinnin. Hän arvioi, voiko asiakkaan oireet johtua lääkkeistä, onko lääkkeiden annokset ja ottoajankohdat oikeita, onko lääkkeillä oikea käyttötarkoitus ja onko lääkkeillä ja/tai kasvirohdosvalmisteillaja/tai ravintolisillä yhteisvaikutuksia. Farmaseutti arvioi myös lääkehoidon onnistumisen ja sen ongelmat laboratoriotuloksiin perustuen.


Keräämänsä tiedon perusteella farmaseutti esittää muutosehdotuksensa lääkitykseen jakamalla ehdotukset kiireellisiin ja kiireettömiin. Farmaseutti selvittää raportissaan, minkä hän epäilee olevan ongelmana ja kuinka hän itse muuttaisi lääkitystä viitaten ehdotuksissaan hoitosuosituksiin ja muihin relevantteihin tietoihin. Hän tekee lääkärille raportin, jossa muutosehdotukset on priorisoitu ja perusteltu juurevasti. Lisäksi farmaseutti tekee raportin myös asiakkaalle. Lääkäri on aina vastuussa muutosten tekemisessä ja valitsee raportin perusteella, tehdäänkö muutoksia.


Lääkehoidon arviointi parantaa lääkitysturvallisuutta ja auttaa löytämään ongelmat asiakkaan lääkityksessä sekä keinon ratkaista ne. Lääkehoidon arviointi on palvelu, jonka avulla saadaan vapautettua hoitajien ja lääkäreiden aikaa heidän muihin työtehtäviinsä ja helpotetaan näin jatkuvaa työvoimapulaa. Erään tutkimuksen mukaan iäkkäiden päivystyskäynneistä jopa 1/3 osa johtuu lääkkeistä. Lääkehoidon arviontien käytöllä on mahdollista vähentää tarpeettomien lääkärissä käyntien määrää.


Lääkityksen arviontiin tulisi ottaa käyttöön palveluseteli, koska se parantaa lääkitysturvallisuutta ja helpottaa terveyskeskuksen henkilökunnan työtaakkaa lääkkeisiin liittyen. Farmaseutit ovat lääkehoidon asiantuntijoita, joita hyödynnetään liian vähän. Lääkehoidon arviointi pienentää pitkällä aikavälillä kustannuksia ja mikä tärkeintä, se saattaa parantaa asiakkaan elämänlaatua jo lyhyellä aikavälillä merkittävästi."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään peruspalvelujen valmisteltavaksi ja palveluvaliokunnan ohjattavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouko Koskela, terveysjohtaja, jouko.koskela@kempele.fi

Perustelut

Lääkehoidon arviointi on potilaan lääkityksen tarpeen ja tarkoituksenmukaisuuden arviointia osana normaalia potilaan tutkimista ja hoidon suunnittelua.  Potilasta hoitavan lääkärin on velvollisuus arvioida hoidossaan olevan potilaansa lääkehoidon tarve ja tarkoituksenmukaisuus. Tämä voi olla välillä haastavaa,  etenkin monilääkittyjen potilaiden kohdalla ja koska potilaalla voi olla reseptivalmisteiden lisäksi erilaisia vapaakaupan tuotteita käytössään. Lopulta potilas päättää päivittäin miten hän lääkityksensä käyttää ja toteuttaa. Lääkehoidon arviointipalvelut ovat lääkärin työn tueksi tarjolla olevia palvelukokonaisuuksia. Silloin asiantuntijaosaamisen (LHA) hankkinut tai erityispätevöitynyt (LHKA, 20 op koulutus) proviisori tai farmaseutti arvioi perusteellisesti lääkehoidon kokonaisuuden ja tekee havainnoistaan raportin lääkärille mahdollisia lääkitysmuutoksia varten. Lääke­hoidon kokonai­sar­viointi on yleensä lääkärin käynnistämä potilaan lääke­hoidon kokonais­val­tainen selvitys, mutta potilas voi hakeutua siihen myös itsenäisesti. Lääkityksen kokonaisarviointipalvelu ei kuulu kaikkien apteekkien palveluvalikoimaan esim. henkilöstön koulutusrakenteen vuoksi. Apteekit voivat tarjota tilalle tai lisäksi ns. lääkehoidon tarkistuspalvelua, joka on edellä mainittuja kevyempi ja siinä selvitetään kokonaiskuva lääkityksestä ja annetaan lisätietoja lääkkeiden käytöstä. Palveluja tarjoavat apteekit perivät edellä mainituista palveluista oman palveluhinnastonsa mukaisen maksun. Lääkehoidon kokonaisarvioinnin voi suorittaa LHKA-koulu­tuksen saanut farma­seutti yhteis­työssä lääkärin kanssa. Potilas voi hakeutua kokonai­sar­vioon myös itsenäi­sesti, jolloin farma­seutti on yhtey­dessä potilaan lääkäriin. Perusteita lääkehoidon kokonaisarviointiin voivat olla esim. potilaat useat lääkkeet ja asiointi useissa terveydenhuollon toimijoilla, epäily lääkehaitasta, ongelmasta, lääkehoidon toteutumisesta tai yleensä lääkkeiden annostelun tarkastus. Lääke­hoidon kokonai­sar­vioinnin tavoit­teena on tarkoi­tuk­sen­mu­kainen, tehokas, turval­linen ja talou­del­linen lääke­hoito. Kuitenkin lopullisista lääkityksen muutoksista vastaa lääkäri ja on tärkeää, ettei lääkitykseen tehdä muutoksia oma-aloitteisesti ilman lääkäriyhteistyötä. Lääkehoidon arviointipalvelun kustannuslaskelmaa ei ole esittää, koska palvelujen kysynnästä ei ole arvioita ja apteekit voivat hinnoitella palvelunsa ihan itsenäisesti. Asian suhteen ei ole käynnistetty palveluseteliprosessia. Kempeleen kunnan talousarviossa ei ole varauduttu lääkehoidon arvioinnin palvelusetelin käyttöönottoon vuoden 2022 syksyn aikana.  Sote-palvelut siirtyvät kokonaisuutena Hyvinvointialueille 1.1.2023 ja jatkossa HVA:t tekevät omat yhteiset linjauksena sote-asioissa, jotka voivat koskea myös lääkehoidon arviointipalveluja.

Palveluvaliokunta (6.9.2022):
Terveysjohtaja esitteli vastauksen Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteisiin  § 79 ja § 80. Palveluvaliokunta on terveysjohtajan kanssa samaa mieltä siitä, että itse aloitteissa olevat asiat ovat positiivisia ja kannatettavia. Palveluvaliokunta ei kuitenkaan näe tarvetta siirtyä ehdotettuihin palveluihin, koska ne sote-palveluihin kuuluvina siirtyvät kokonaisuudessaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, eikä niihin näin ollen ole talousarviossa varauduttu. 

Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy aloitteeseen annetun vastauksen palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy sosiaali- ja terveysjohtajan päätösehdotuksenja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.