Kunnanhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 266 Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava / Luonnosvaihe

244Dno-2021-1156

Valmistelija

  • Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi
  • Laura Felin, kaavasuunnittelija, laura.felin@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää lausuntoa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan luonnoksesta. Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavassa käsitellään muun muassa seuraavia teemoja: aluerakenne ja saavutettavuus, energiantuotanto, varastointi ja -siirto, liikennejärjestelmä ja logistiikka-alueet, viherrakenne, ekosysteemipalveluiden tarkastelu, energiamurroksen vaikutukset maankäytön suunnitteluun ja ilmastovaikutusten arvioinnin kehittäminen.

Kempeleen kunnan kaavoitus on valmistellut liitteenä olevan lausunnon, jossa tuodaan esille seuraavaa:

Kempeleen kunta pitää hyvänä, että

  • Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiavaihemaakuntakaavan aluerakennetarkastelu tehdään uuden maakuntakaavaan valmistelun yhteydessä rinnan kansallisen alueidenkäytön kehityskuvatyön kanssa.
  • Lentokentän ohitustiestä voidaan viimein luopua ja että valmisteluaineistossa on huomioitu alueellinen junaliikenneselvitys.
  • 1. vaihemaakuntakaavassa osoitetut logistiikka-alueet säilyvät ennallaan, mutta on harmillista, että Oulun kaupunkiseudun MAL-sopimuskuntien yhteisen logistiikkavision laatimista ei ole vielä aloitettu.
  • Nyt vireillä olevassa Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiakaavassa pääpaino uusiutuvan energian käytössä ja potentiaalissa on annettu vahvasti tuulivoimalle ja tuulivoiman edellytyksiä on selvitetty TUULI-hankkeessa laajasti.

Kempeleen kunta huomauttaa, että

  • Kempele ei ole tuulivoimalle otollista aluetta, mutta sähkönsiirtoon käytettävät maastokäytävät ovat vaarassa kasvaa tai lisääntyä suurissa merituulihankkeissa (OX2 reittivaihtoehdot) myös Kempeleen alueella. Kempeleen kunta esittää huolensa levenevien voimalinjojen vaikutuksista asumiseen.
  • Maakuntakaavassa tutkitaan maakunnallinen viherrakenne, mutta sen ohjausvaikutus jää vähäiseksi, mikäli sitä ei nosteta oikeusvaikutteiselle kaavakartalle. 
  • Kempeleen kunta pitää hyvänä, että kaavaluonnoksen yleismääräyksiin on nostettu uusi yleismääräys aurinkovoimaloiden rakentamisen ohjaamiseksi. Kempeleen kunta kuitenkin huomauttaa, että määräyksestä eikä selvitysaineistosta ei ilmene mitä seudullisesti merkittävällä hankkeella tarkoitetaan.
  • Maakuntakaavan valmisteluaineistossa ei ole myöskään selvitetty seudullisesti merkittävien aurinkovoimaloiden sijoittamisen reunaehtoja tai vaikutuksia maisemaan, linnustoon, ekologisiin käytäviin, asutukseen, lentoliikenteeseen jne.

Kempeleen kunta toteaa, että maakuntakaavassa tulisi selvitettää yleisesti reunaehdot ympäristövaikutuksiltaan, maisemavaikutuksiltaan sekä alueidenkäytöltään seudullisesti merkittäville aurinkoenergiahankkeille sekä fossiilittoman energiantuotannon yhteisvaikutukset sähkönsiirtoon liittyvissä kysymyksissä.

Lisäksi Kempeleen kunta esittää uudelleen, että Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiamaakuntakaavassa selvitettäisiin seudullisesti merkittävän aurinkoenergian keskitettyyn tuotantoon soveltuvat alueet ja tarve maakunnalliseen ohjaukseen sekä se, voidaanko esimerkiksi maakuntakaavan yleismääräyksillä tukea myös hajautetun aurinkoenergian tuotannon kehittämistä tai muun fossiilittoman energiantuotannon mahdollisuuksia ja ohjaamisen tarvetta laajemmin.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus antaa liitteenä olevan lausunnon Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan luonnoksesta.

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Merkittiin, että Jarmo Haapaniemi ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Merkittiin, että kaavoittaja Kaija Muraja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Esteellisyys

  • Jarmo Haapaniemi

Tiedoksi

Pohjois-Pohjanmaan liitto