Kunnanhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 287 Esiopetussuunnitelman perusteiden 2014 ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman määräysten täsmennykset 1.8.2022 alkaen

244Dno-2022-684

Valmistelija

  • Virpi Uutela, varhaiskasvatuksen johtaja, virpi.uutela@kempele.fi

Perustelut

Opetushallitus on täsmentänyt esiopetusopetussuunnitelman ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteita ja määräyksiä, ​joiden tavoitteena on vahvistaa oppilaan oikeusturvaa ja oppimisympäristön turvallisuutta. Täsmennykset mahdollistavat nykyistä tehokkaammat ja oikea-​aikaiset keinot puuttua kiusaamiseen, ​syrjintään, ​häirintään ja väkivaltaan esiopetuksessa. Uudistus on osa kiusaamisen,​ väkivallan ja häirinnän ehkäisemisen toimenpideohjelmaa. Täsmennyksiä on tehty esiopetuksen lisäksi useisiin opetussuunnitelmiin. Perusteisiin ja määräyksiin tehtyjen täsmennysten tavoitteena on taata kaikille turvallinen oppimisympäristö.

Täsmennykset perustuvat muutoksiin,​jotka on tehty perusopetuslakiin. Laki edellyttävät jatkossa,​että lapsen etu otetaan ensisijaisesti huomioon aina,​ kun esiopetusta suunnitellaan,​järjestetään tai siitä päätetään. Muutokset tulevat voimaan 1.8.2022. Esiopetuksen järjestäjän näkökulmasta isoimmat käytännön muutokset koskevat oppilas- ​ja opiskeluhuoltoa. Esiopetuksen järjestäjien on päivitettävä paikalliset esiopetuksen ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelmat siten, ​että ne vastaavat annettuja määräyksiä ja ovat käytössä elokuun 2022 alkuun mennessä. https://www.oph.fi/fi/uutiset/2022/opetussuunnitelmien-​perusteita-​ja-​maarayksia-​tasmennettiin-​koulut-​ja-​oppilaitokset. Määräykset koskevat seuraavia esiopetuksen opetussuunnitelman lukuja:
2.1 Opetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet
3.1 Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet
6.2 Yhteisöllinen oppilashuolto

Palveluvaliokunta (20.9.2022):
Varhaiskasvatusjohtaja esitteli valiokunnalle esiopetussuunnitelman perusteiden 2014 ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman määräysten täsmennyksiä. Opetussuunnitelman määräysten täsmennyksissä korostetaan erityisesti lapsen etua ja kiinnitetään huomiota mm. kiusaamisen ehkäisemiseen.

Varhaiskasvatusjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy esiopetussuunnitelman perusteiden 2014 ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman määräysten täsmennykset.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy varhaiskasvatusjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Jani Alakangas, Juho Leppänen ja Tuomo Perälä poistuivat asian käsittelyn aikana.