Kunnanhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 293 Valtuustoaloite / Kaveripenkki yksinäisyyttä ehkäisemään / Keskustan valtuustoryhmä ym.

244Dno-2022-218

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hanna Markkanen esitti Keskustan valtuustoryhmän ym. allekirjoittaman aloitteen:

"Yksinäisyys on merkittävä riski lasten ja nuorten terveydelle ja sillä nähdään olevan selvä yhteys esimerkiksi syrjäytymiseen ja mielenterveysongelmiin. Meidän tulee tehdä töitä sen eteen, ettei kukaan jää tahtomattaan yksin.

Törnävän koululla Seinäjoella on kokeiltu kaveripenkkiä, johon lapsi voi hakeutua ollessaan ilman kaveria tai tuntiessaan itsensä yksinäiseksi. Tämä viestittää muille ikätovereille, että penkillä oleva henkilö kaipaa kaveria ja seuraa. Kaveripenkki varmistaa, ettei kukaan jää välitunnilla yksin.

Tarpeemme sosiaalisiin kontakteihin on erilainen, mutta jokainen meistä ansaitsee yhteyden muihin ihmisiin. Päiväkodeissa ja kouluissa on tarpeen puhua siitä, miltä yksinäisyys voi tuntua, mitä se aiheuttaa ja miksi on tärkeää, ettei kukaan jää porukan ulkopuolelle. Tunne- ja vuorovaikutustaidot opettavat empatiakykyä ja auttavat meitä hahmottamaan niin omia kuin toisten tunteita.

Jo varhaisilla vuorovaikutussuhteilla nähdään olevan vaikutusta siihen, tuleeko lapsesta yksinäinen. Kaveripenkin voisikin ottaa kokeiluun sekä varhaiskasvatuksen puolella että alakouluilla. Ikätoverien lisäksi vastuuta kantavat aikuiset, jotka ovat tärkeässä roolissa yksinäisyyden havaitsemisessa ja ehkäisemisessä. Työhön voi osallistaa myös esim. oppilaskuntien jäseniä. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen päiväkoti ja kouluarkeen, johon kuuluvat myös kaverit."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus lähettää aloitteen peruspalvelujen valmisteltavaksi ja palveluvaliokunnan sekä yhteisöllisyysvaliokunnan ohjattavaksi. 

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Perustelut

Valmistelija: rehtori Pentti Rautakoski

Vastaus: 
Kouluterveyskyselyn 2021 tulosten perusteella Kempeleessä 4-5 luokan oppilaista noin 2 %  ja 8-9 luokan oppilaista noin 14% kokee itsensä usein yksinäiseksi. Hyvän kasvun ohjelman arviointikyselyssä 2022 vuosiluokkien 4.,6.,8. oppilaista noin 4% oppilaista koki yksinäisyyttä. Päiväkodin tai koulun yhteisöön kiinnittymisen, ryhmäytymisen sekä kokonaisvaltaisen mielen hyvinvoinnin näkökulmasta on tehtävä kaikki mahdollinen, jottei kukaan jää tahtomattaan yksin. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tarvitaan keskustelua ja ohjausta kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa, tunne- ja vuorovaikutustaidoissa sekä myös yksinäisyyteen liittyvissä näkökulmissa. Tarvitaan myös konkreettisia, luovia ja uusia toimenpiteitä.

Kaveripenkkiajatus oli Kempeleen pikkuparlamentissa esillä joitakin vuosia sitten Ketolanperän koulun  oppilaskunnan edustajien omalle koululle ehdottamana.  Yhteistyössä kunnan puistopalveluiden kanssa yksi koulun pihalla olevista penkeistä on nimetty ja maalattu tätä tarkoitusta varten. Penkin käytöstä on saatu hyviä kokemuksia.

Syyslukukauden 2022 aikana kaveripenkkiin liittyvää asiaa voidaan valmistella ja keskustella koulujen oppilaskunnissa. Kaveripenkin nimeäminen, mahdollinen hankinta ja toteutus voidaan suunnitella ja tehdä yhteistyössä puistopalveluiden kanssa vuoden 2023 aikana.
 

Palveluvaliokunta (6.9.2022):
Pikkuparlamentin keskuudesta lähtenyt esitys on hyvä ja kannatettava. Kaveripenkkiä on kokeiltu ja lapset ovat kokeneet sen hyväksi. Asia jatkovalmistellaan varhaiskasvatuksen ja koulujen oppilaskuntien kanssa.

Yhteisöllisyysvaliokunta (13.9.2022):
Valiokunta on tyytyväinen asian valmisteluun ja etenemiseen.  Valiokunta esittää, että kaveripenkkiajatusta tulisi laajentaa ja penkkejä voisi sijoittaa myös eri puolille kuntaa.

Sivistysjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy aloitteeseen annetun vastineen.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.