Kunnanhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 286 Osavuosikatsaus 31.8.2022

244Dno-2022-673

Valmistelija

  • Juho Leppänen, talousjohtaja, juho.leppanen@kempele.fi

Perustelut

Vuosi on sujunut kunnan taloudessa arvioitua paremmin. Elokuun lopussa tilikauden ylijäämä on 4,2 milj. euroa, mikä on 3,3 milj. euroa parempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Hyvää tulosta selittää pääasiassa sote-kulujen poikkeuksellisen maltillinen kasvu. Lisäksi verotulot ja valtionosuudet ovat kehittyneet hyvin.

Toimintatuotot kokonaisuutena ovat kertyneet talousarviota paremmin. Kaiken kaikkiaan toimintatuotot ovat ylittyneet 730.000 eurolla. Ylitystä selittää pääasiassa valtiolta saatujen korvausten ja tukien sekä kotikuntakorvausten ylitykset. Toimintatuotot ovat kasvaneet 12,2 %:a viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Toimintakulut kokonaisuutena ovat alittaneet talousarvion n. 1,2 milj. eurolla, kun huomioidaan lomapalkkavelan muutos. Alitusta selittää pääasiassa sote-kulujen talousarvioalitus n. 1,2 milj. euroa. Yksiköissä ei ole olennaisia talousarvioylityksiä. Luvuissa on mukana varhaiskasvatukseen myönnetty 600.000 euron lisämääräraha. Toimintakulut ovat kasvaneet 3,5 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Maltillista kulujen kasvua selittää se, että sote-kulut ovat kasvaneet vain 0,8 %. Erikoissairaanhoidon kulut ovat laskeneet -3,5 % (500.000 euroa) viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.     

Verotulot ovat toteutuneet muutetun talousarvion mukaisesti. Alkuperäinen talousarvio sen sijaan ylittynyt n. 2 milj. eurolla. Verotulot ovat kehittyneet koko maan tasossa arvioitua paremmin johtuen paremmasta talous- ja työllisyystilanteesta. Verotulot ovat kasvaneet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 5,8 %. Valtionosuudet ovat toteutuneet talousarvion mukaisesti. Valtionosuudet ovat kasvaneet 10,4 % (2,1 milj. euroa).

Investoinneista on kertynyt noin puolet, 5,3 milj. euroa. Investoinnit ovat pääasiassa pysyneet talousarviossa. Vuoden aikana on lyhennetty pitkäaikaisia velkoja 4,3 milj. euroa. Vuoden aikana ei ole nostettu lyhyt- eikä pitkäaikaista velkaa.

Yhteisöllisyysvaliokunta (13.9.2022): 
Valiokunta merkitsi esittelyn tiedoksi.

Palveluvaliokunta (20.9.2022):
Palveluvaliokunta sai katsaukset talous-​,​ sivistys-​,​ varhaiskasvatus-​ sekä sosiaali-​ ja terveysjohtajalta kunnan talouden tämänhetkisestä tilanteesta. Juuri nyt taloustilanteet näyttävät kehittyvän suunnitellusti. ​Varhaiskasvatuksessa on edelleen haasteita,​ jotka johtuvat usein uudistuvasta lainsäädännöstä. Positiivisen huomiona palveluvaliokunta toteaa,​ että varhaiskasvatuksen hankerahoitusta on haettu ja saatu hyvin.

Resurssivaliokunta (20.9.2022):
Resurssivaliokunta merkitsee saamansa esittelyn osavuosikatsauksesta 31.8.2022 tiedoksi. Resurssivaliokunta on tyytyväinen kuulemaansa elokuun taloustilanteeseen.

Elinvoimavaliokunta (20.9.2022):

Elinvoimavaliokunta merkitsee esittelyn tiedoksi. Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen osavuosikatsauksen taloustilanteeseen. 

Talousjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 31.8.2022.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Jarmo Haapaniemi poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Merkittiin, että Pia Hanski poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.