Valtuusto, kokous 9.10.2023

§ 81 Valtuustoaloite / Ilmainen aamupuuro Kempeleen koululaisille / Pia Hanski (lisäpykälä)

244Dno-2023-544

Perustelut

Esitän, että Kempeleen kouluissa ryhdytään tarjoamaan ilmaista aamupuuroa koululaisille parina päivänä viikossa vuoden 2024 alusta lähtien.

Monet lapset eivät syö lainkaan aamupalaa, käy ilmi mm. THL:n tutkimuksissa.  Viime vuosina eri kouluasteilla useilla paikkakunnilla on tarjottu aamupuuroa ennen oppituntien alkamista. Mm. Maistuva koulu -tutkimukseen osallistuneet koulut ovat kokeilleet aamupalan tarjoamista kerran tai kaksi viikossa. Kokemukset ovat positiivisia. Opettajat ovat jopa yllättyneet siitä, kuinka moni haluaa herätä aikaisemmin yksinkertaiselle puurolle ja maitolasilliselle.

Kustannukset yhden viikkokerran puurotarjoilulle on joitakin tuhansia euroja lukuvuositasolla, joten tällainen hyvinvointiin tähtäävä ja syrjäytymistä ennaltaehkäisevä työ ei tälle kotikunnallemme kalliiksi tule. Ehdotan myös, että Kempeleen seurakunnan halukkuutta ja mahdollisuutta toimia yhteistyökumppanina tässä toiminnassa kartoitetaan. Tämän kaltainen yhteistyö on toiminut muilla paikkakunnilla ja istuu hyvin myös seurakunnan arvomaailmaan.

Lapset ovat myös aikuisennälkäisiä, sillä monissa perheissä yhteiset hetket jäävät vähäisiksi. Paikalla aamupuurolla olisi siis myös aikuisia, vaikka nuorisotyöntekijöitä tai muita henkilöitä juttelemassa arjen asioista. Samalla voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja olla lapsille läsnä arjen asioissa.

Aloite tähtää siis aamupalatarjoilun ja nälän poistamisen lisäksi myös lasten ja nuoren kohtaamiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä yhteisöllisyyden lisäämiseen kouluissa.

 

Pia Hanski,
Kokoomuksen valtuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)