Valtuusto, kokous 9.10.2023

§ 85 Valtuustoaloite / Netti- ja iltalukion perustaminen / Tapio Juvani ja Johanna Ohukainen (lisäpykälä)

244Dno-2023-548

Perustelut

Etäopiskelu on Suomessa yleistynyt mikä tarjoaa joustavia opiskelumahdollisuuksia. Me allekirjoittaneet esitämme Kempeleeseen perustettavaksi omaa nettilukiota ja iltalukiota nykyisen lukion rinnalle.

Kuten Kempele-sopimuksessa olemme sopineet
- Olemme luovia ja kokeilemme uusia toimintamalleja
- Kannustamme uudistumaan, kouluttautumaan ja kehittämään itseään
- Hyödynnämme etämahdollisuuksia ja teknologisia ratkaisuja käytännön työssä

Iltalukiossa opiskelu tapahtuu yleensä iltaisin, jolloin opiskelijat voivat käydä töissä tai hoitaa muita päiväaikaan tapahtuvia velvollisuuksia. Nettilukiossa opiskelu sen sijaan on ajasta ja paikasta riippumatonta, ja opiskelijat voivat opiskella missä ja milloin tahansa, kunhan heillä on internetyhteys.

Iltalukiossa opiskelu tapahtuu lähiopetuksena, jossa opiskelijat osallistuvat opetukseen fyysisessä koulurakennuksessa. Nettilukiossa opiskelu sen sijaan tapahtuu etäopetuksena verkossa, ja opiskelijat voivat edetä omassa tahdissaan.

Iltalukioissa tarjotaan yleensä laaja valikoima kursseja, jotka vastaavat lukion oppimäärää. Nettilukioissa kurssitarjonta voi vaihdella, mutta ne tarjoavat usein myös mahdollisuuden suorittaa lukion oppimäärän etäopiskeluna.

Iltalukio säästää myös kiinteistökuluissa, koska olemassa olevia koulukiinteistöjä voidaan hyödyntää tehokkaammin iltaisin. Tämä voi vähentää tarvetta rakentaa uusia tiloja lukiolle ja säästää kustannuksia.

Netti- ja iltalukio tarjoaa monia etuja oppilaille mitä perinteinen lukio ei tarjoa. Opiskelumotivaatio paranee, kun on mahdollisuus valita erilaisia tapoja opiskella.

Nettilukio tarjoaa myös joustavuutta opiskeluaikatauluissa.

Verkkoympäristö tarjoaa tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun kaikille. Etäopiskelu voi olla erityisen hyödyllistä niille, jotka asuvat kaukana koulusta tai joilla on erityistarpeita.

Nettilukiossa voi edetä omassa tahdissa ja keskittyä oppimiseen yksilöllisesti. Siellä voi myös valita kursseja, jotka vastaavat paremmin omia kiinnostuksen kohteita.

Vaikka opiskelu tapahtuu verkossa, nettilukio tarjoaa silti tukea ja ohjausta opiskelijoille. Siellä on mahdollista saada apua opettajilta ja osallistua verkkokeskusteluihin muiden opiskelijoiden kanssa.

Nettilukio voi säästää kunnilta myös kustannuksia opetuksessa ja kiinteistökuluissa. Nettilukio ei vaadi fyysistä koulurakennusta, joten kunnalta säästyy kiinteistökustannuksia, kuten rakennusten ylläpitoa ja vuokria.

Verkkoympäristö mahdollistaa opettajien resurssien tehokkaamman käytön. Opettajat voivat opettaa useampia oppilaita samanaikaisesti etäopetuksen avulla, mikä voi säästää kustannuksia. Ilta- ja nettilukio mahdollistaa myös opettajille joustavat työajat. Opettajaresursseja tuskin tarvitsee lisätä koska osa oppilaista siirtyisi nykyisestä päivälukiosta netti- tai iltalukioon oppilasmäärän mahdollisesti pysyessä samansuuruisena.

Nettilukio voi tarjota oppimateriaalit digitaalisessa muodossa, mikä voi vähentää painettujen oppikirjojen ja muiden materiaalien kustannuksia. Nettilukio rahoitetaan usein samalla tavalla kuin muutkin koulutusmuodot.

Etäopiskelu vähentää oppilaitten kuljetuskustannuksia, kun oppilaitten ei tarvitse matkustaa fyysiseen kouluun.

Edut ja hyödyt oppilaille ja kunnalle ovat niin merkittävät, että nämä erilaiset opiskelumuodot kannattaa kunnassamme selvittää.

 

Tapio Juvani                  Johanna Ohukainen          

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)