Kunnanhallitus, kokous 13.11.2023

§ 374 Ylikylän liikuntasalihanke / tilaohjelma ja kilpailutusasiakirjat

244Dno-2023-568

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Ylikylän koulun vanha liikuntasali on ollut jo pitkään käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi ja tarve liikuntatiloille on suuri Kempeleen kunnan eteläisellä alueella. Nykyisen tilan korjaamista ei ole katsottu tarkoituksenmukaiseksi. Suunnitelmana on purkaa vanha Ylikylän koulun liikuntasali ja rakentaa sen tilalle uusi.

Nykytilanteessa koulu- ja harrastustoiminta on toiminut väliaikaisjärjestelyillä sekä vuokraamalla tiloja esimerkiksi yksityisiltä toimijoilta. Koululiikunta on sisäkaudella järjestetty liikuntakeskus Zempissä, joka ei kaikilta osin sovellu koululiikuntaan ja jossa opetussuunnitelman mukainen opetuksen järjestäminen on varsin haasteellista.  Lisäksi Ylikylän koululta puuttuu tilat, jossa voi järjestää juhlia tai tapahtumia isommalle joukolle. Näiden seikkojen vuoksi uuden salin rakentaminen on todettu välttämättömäksi.

Kokoaikaisesti kunnan hallinnoimia nykyaikaisia liikuntasaleja on kunnan länsipuolella Kirkonkylän yhtenäiskoulun liikuntasali sekä kunnan pohjoispuolella Linnakankaan yhtenäiskoulun liikuntatilat. Muut liikuntasalit ovat pieniä yksilohkoisia alakoulujen ja päiväkotien liikuntasaleja.

Uutta liikuntasalihanketta on valmisteltu laajasti osallistaen Kempeleen vapaa-aikapalvelut, urheiluseurat ja järjestöt, liikuntafoorumi, koulu, nuoret ja päättäjät.

Hankkeessa tullaan huomioimaan vahvasti kiinteistön elinkaari, energiatehokkuus, tilojen monikäyttöisyys, esteettömyys ja yhdenvertaisuus.

Liitteenä on Ylikylän liikuntahallin hankesuunnitelma, jossa esitetään hanketta tarkemmin. Asiaa esittelee Jyrki Oikarinen A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta ohjaa etenemään Ylikylän koulun liikuntasalihankkeessa vaihtoehdon 3 mukaisesti. Palveluvaliokunta toivoo, että hankkeen valmistelu tehdään erityistä huolellisuutta noudattaen, koska sillä on myös iso taloudellinen merkitys kokonaisuudessa.

 

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi
  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Ylikylän koulun vanha liikuntasali on ollut jo pitkään käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi. Vanha liikuntasali puretaan uuden salin tieltä pois. Uutta liikuntasalihanketta on valmisteltu laajasti osallistaen Kempeleen vapaa-aikapalvelut, urheiluseurat ja järjestöt, liikuntafoorumi, koulu, nuoret ja päättäjät.  Asiaa on käsitelty ja eri saliversioita hiottu valmisteluvaiheessa useaan otteeseen myös luottamushenkilöiden kanssa esim. valtuustoseminaareissa. Hankkeeseen on haettu ideoita myös tutustumalla maakunnan muihin uusiin liikuntahalleihin ja -saleihin. Rakentamisessa tullaan huomioimaan vahvasti koko kiinteistön elinkaari, energiatehokkuus, tilojen monikäyttöisyys, esteettömyys ja yhdenvertaisuus.

Uuden salin rakentaminen on välttämätöntä. Nykytilanteessa Ylikylän koulu- ja harrastustoiminta on toiminut väliaikaisjärjestelyillä sekä vuokraamalla tiloja yksityisiltä toimijoilta. Koululiikunta on sisäkaudella järjestetty liikuntakeskus Zempissä, joka ei kaikilta osin sovellu koululiikuntaan, ja jossa opetussuunnitelman mukainen opetuksen järjestäminen on varsin haasteellista. Lisäksi Ylikylän koululta puuttuvat tilat, jossa voi järjestää juhlia tai tapahtumia isommalle joukolle. Kokoaikaisesti kunnan hallinnoimia nykyaikaisia liikuntasaleja on kunnan länsipuolella Kirkonkylän yhtenäiskoulun liikuntasali sekä kunnan pohjoispuolella Linnakankaan yhtenäiskoulun liikuntatilat. Muut liikuntasalit ovat pieniä yksilohkoisia alakoulujen ja päiväkotien liikuntasaleja. Uusi sali mahdollistaa varhaiskasvatuksen ja koulun opetussuunnitelmien mukaisen opetuksen (liikunta ym.) toteuttamiseen. Sali luo samalla myös olosuhteen varhaiskasvatuksen lasten ja koulun oppilaiden, huoltajien ja henkilökunnan yhteisöllisiin kokoontumisiin ja juhlien järjestämiseen. Koulupäivien jälkeen iltapäivisin tiloissa järjestetään mm. Harrastamisen Suomen mallin iltapäiväkerhotoimintaa, senioriliikuntaa ja -salitoimintaa sekä soveltavien ryhmien liikuntaryhmiä. Iltaisin ja viikonloppuisin tila on tärkeä kunnallinen liikuntatila kunnan liikunta- ja urheiluseuroille. Kempeleessä on huomattavan suurta kysyntää myös seuratoiminnan ulkopuoliselle liikuntasalikäytölle, nykytilanteessa seurojen ulkopuolinen käyttö pääsee alkamaan aikaisintaan klo 21. 

Uuden salin odotetaan vastaavan laajasti väestöltään nuoren ja seuratoiminnaltaan aktiivisen Kempeleen urheilupaikkatarpeisiin. Uusi sali mahdollistaa lisäkapasiteetin ohella kuntaan ja alueellisestikin olosuhteita, jotka ovat alueelta puuttuneet ja hidastaneet eri lajien harrastamista, kasvua ja kehittymistä. Olosuhteet paranevat merkittävästi mm. seuraavissa lajeissa: koripallo, kamppailu-urheilu, nyrkkeily, telinevoimistelu, tanssilliset lajit, salibandy, lentopallo ja yleisurheilun talviharjoittelu. Kunnan hallinnoimissa salitiloissa tilavuokrat ovat oleellisesti edullisempia kuin yksityisissä liikuntasaleissa, mikä mahdollistaa kohtuuhintaiset harrastevuorot kaikenikäisille liikkujille ja takaa tilojen kovan kysynnän. Uusi sali mahdollistaa myös merkittävien urheilu- ja kulttuuritapahtumien sekä erilaisten turnausten järjestämisen Kempeleessä.

Suunnitelmana on rakentaa liikuntasali, jonka pinta-alaksi tulee n. 3 300 m2. Uuden salirakentamisen lisäksi hankkeessa huomioidaan vanhojen tilojen purku, siihen liittyvät väliaikaiset tekniset ratkaisut sekä piha-alueet. Uuteen kiinteistöön tuleva kalustoirtaimisto ja av-laitteisto valmistellaan erikseen. Tavoite on saada uuden salin rakentaminen käyntiin vuoden 2024 aikana. Hankkeelle haetaan OKM:n liikuntapaikka-avustusta 750 000e (v. 2024), jonka saaminen on myös rakentamisen käynnistämisen ehto. Salihanketta esitetään kunnan talousarvioon vuosille 2024-2025, valtuusto päättää määrärahasta kokouksessaan 11.12.2023.

Liitteenä Ylikylän liikuntasalin hanke-asiakirjat ja alustavat luonnospiirustukset.

Palveluvaliokunta (25.10.2023)
Palveluvaliokunta ohjaa etenemään Ylikylän koulun liikuntasalihankkeessa vaihtoehdon 3 mukaisesti. Palveluvaliokunta toivoo, että hankkeen valmistelu tehdään erityistä huolellisuutta noudattaen, koska sillä on myös iso taloudellinen merkitys kokonaisuudessa.

Yhteisöllisyysvaliokunta (31.10.2023):
Yhteisöllisyysvaliokunta merkitsee esittelyn tiedoksi. Valiokunta ohjaa huomioimaan prosenttitaiteen.

Valiokunnan enemmistö kannattaa esitettyä vaihtoehtoa.

Elinvoimavaliokunta (6.11.2023):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että esitetyn vaihtoehdon 3 mukaisesti voitaisiin edetä. 

Resurssivaliokunta (6.11.2023):
Resurssivaliokunta merkitsee saamansa esittelyn Ylikylän koulun liikuntasalin laajennuksesta tiedoksi. Resurssivaliokunta ohjaa etenemään liikuntasalin laajennuksessa vaihtoehdolla kolme. Liikuntasalin laajennuksessa resurssivaliokunta ohjaa huomioimaan, että esteettömän kuntosalin yhteyteen tulisi erillinen esteetön wc.
 

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy Ylikylän liikuntasalin viitesuunnitelman (VE3), tilaohjelman, hankkeen kilpailutusasiakirjat ja lopullisten tarjousten valintaperusteet valiokuntien ohjausten mukaisesti. Hankkeen urakkamuotona käytetään kvr-urakkaa, ja kilpailutusprosessi toteutetaan teknisten palveluiden johdolla.

Kilpailutus käynnistetään sen jälkeen, kun valtuusto on myöntänyt salihankkeen toteuttamista varten määrärahan (valtuuston kokous 11.12.2023). Rakentamisen käynnistämisen ehtona on OKM:n myönteinen päätös liikuntapaikka-avustustuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

-

Oheismateriaali