Kunnanhallitus, kokous 13.11.2023

§ 384 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 1.1.2024 alkaen

244Dno-2023-606

Valmistelija

  • Sanna Tauriainen, nuorisopalveluiden päällikkö, sanna.tauriainen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen nuorisovaltuuston toimintaa kuvaa ja ohjaa nuorisovaltuuston toimintasääntö. Nuorisovaltuustolle on laadittu syksyllä 2021 toimintasääntö, jonka kunnanhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 11.10.2021.

Nuorisovaltuuston kuluvan kauden aikana esille on noussut päivitystarpeita esimerkiksi omassa toiminnassa sekä valtakunnallista yhteistyötä tehdessä. Nämä esille nousseet asiat on nähty tarpeelliseksi päivittää toimintasääntöön. Nuorisovaltuustolle on valmisteltu päivitetty toimintasääntö, jonka sisältöön on tehty esille nousseiden tarpeiden mukaiset muutokset sekä teknisiä muutoksia. Tämän lisäksi toimintasääntö on muokattu selkeämmin jäsennellyksi. Päivitetty toimintasääntö astuisi voimaan nuorisovaltuuston kauden vaihtuessa eli 1.1.2024.

Toimintasääntöön on tehty seuraavat sisällölliset muutokset:

  1. Nuorisovaltuustosta eroamisen käytäntöä on muokattu. Nuorisovaltuusto ei voi päättää nuorisovaltuustosta eroamisesta. Nuorisovaltuutetun eroamiseksi riittää ilmoitus, joka toimitetaan nuorisovaltuustolle ja kunnanhallitukselle tiedoksi. Eroamisprosessi kuvataan päivitetyssä toimintasäännössä tämän mukaisesti.  (2 luku 4 §)
  2. Toimintasääntöön on lisätty uutena sisältönä nuorisovaltuustosta erottaminen. Erottamisen ehdottamisprosessi kuvataan päivitetyssä toimintasäännössä (2 luku 5 §).
  3. Koollekutsumistapaa on täsmennetty siten, että kokouskutsun voi lähettää tarvittaessa myös joku muu kuin nuorisovaltuuston sihteeri ja kokouskutsu on mahdollista lähettää erityisen syyn takia myös myöhemmin kuin viimeistään viisi päivää ennen kokousta. (5 luku 1 §)
  4. Toimintasääntöön on tarkennettu äänestystapaa henkilövaaleissa sekä avoimissa äänestyksissä. (6 luku 3 §) Toimintasääntöön on myös lisätty äänestysjärjestystä kuvaava ja määrittelevä osuus (6 luku 4 §).

Kunnanhallituksen tehtäviin kuuluu huolehtia vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Nuorisovaltuusto on vaikuttamistoimielin, joten toimintasäännön hyväksyminen kuuluu kunnanhallitukselle.

Nuorisovaltuusto (2.11.2023):
Käytiin läpi Nuorisovaltuuston toimintasääntöjen muutokset. Muutokset hyväksyttiin yksimielisesti kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Teknisiä muutoksia voidaan tehdä tarvittaessa.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy nuorisovaltuuston toimintasäännön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, nuorisopalveluiden päällikkö