Kunnanhallitus, kokous 13.11.2023

§ 386 Valtuustoaloite / Vapaa-ajan investointien tarkasteleminen rinnakkain / Leena Askeli

244Dno-2023-547

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kunnan investoinnit vaikuttavat kulttuurin osalta jatkuvasti painottuvat urheilualueiden uudisrakentamiseen, korjaamiseen ja kehittämiseen. Liikuntamahdollisuuksien osalta investoinnit ovat merkittäviä ja varmasti osaltaan vaikuttavat veroprosentin korottamispainetta lisäävästi.

Ennaltaehkäisevä hyvinvointityö vaatii kunnissa myös muun kuin ns. ruumiinkulttuurin kehittämistä. Kempeleessä mm. kirjastopalvelut, Kempele Akatemian kansalaisopiston kurssitilat ja näyttelytilat vaativat investointeja.

Esitän aloitteena, että investoinnit esitetään vapaa-ajan toimintojen osalta rinnakkain niin, että urheilu- ja liikuntamahdollisuuksien kehittämisen lisäksi saamme myös kulttuuripalveluiden investointieurot näkyville. Rinnakkaisella investointien tarkastelulla saamme esille euromääräisen tasapaino- tai epätasapainotilan ja näemme kokonaisvaltaisemmin vapaa-ajan palveluiden kehittämisen tilanteen.

Leena Askeli, KD:n valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään hallintopalvelujen valmisteltavaksi ja kunnanhallituksen vastattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Vastaus aloitteeseen:
Kempele investoi joka vuosi miljoonien, jopa kymmenien miljoonien eurojen edestä, kunnan maa-alueisiin (kunnallistekniikka), kiinteistöihin (koulu, päiväkodit ym.), koneisiin ja laitteisiin sekä viihtyisän elinympäristön kehittämiseen (puistot, liikunta-alueet, ulkoilualueet ym.). Investoinneilla luodaan mahdollisuuksia kunnan kasvulle, mutta myös huolehditaan siitä, että kuntalaisten on täällä hyvä olla, kasvaa, elää ja harrastaa (liikunta, kulttuuri ym.). Kunta investoi ensisijaisesti kiinteistöihin ja olosuhteisiin, joilla luodaan edellytykset lakisääteisten peruspalvelujen järjestämiselle ja tuetaan elinvoimaa vahvistavien, ja mm. kolmannen sektorin, toimintojen kehittymistä kunnassa. Kaikkien investointien valmistelu tehdään osallistavalla otteella, jotta rakentamisessa tulee huomioitua tilojen ja alueiden monikäyttöisyys mahdollisimman laajasti. Niinpä esimerkiksi meneillään olevat jättimäiset kouluinvestoinnit (Kirkonkylätalo, Linnakangastalo, Ketolanperän koulu) on lähtökohtaisestikin ajateltu jo huomattavasti pelkää koulua laajempaa (mm. vapaa-ajan palvelut, kulttuuri, kolmas sektori jne.).  käyttötarkoitusta silmälläpitäen. Sama pätee mm. käynnistyvään Ylikylän liikuntasalihakkeeseen, Kempeletaloon ja vaikkapa Köykkyrin, Sarkkirannan ja Zeniitin liikunta-, ulkoilu- ja matkailualueiden kehittämiseen. Kaikissa investoinneissa muodostuu tiloja ja olosuhteita, jotka ovat laajasti ja monipuolisesti myös erilaisiin kulttuuritoimintoihin sekä muihin vapaa-aikapalvelujen järjestämiseen soveltuvia (Kempeleopisto, nuorisotyö, konsertit, kulttuuritapahtumat, taidenäyttelyt ym.). Onkin erittäin vaikea eritellä, mikä osuus mistäkin hankkeesta palvelee mitäkin palvelutarkoitusta. Kyse on enemmänkin luovuudesta ja innosta järjestää esim. kulttuuritoimintoja uusissa rakennettavissa olosuhteissa kuin olosuhteiden puutteista. Eri investointien rinnakkaisvertailu kunnan palvelujen välillä ei ole mielekästä, eikä kovinkaan yksinkertaista toteuttaa. Sen sijaan tarkoituksenmukaisempaa on huolehtia siitä, että kaikessa kunnan investointisuunnittelussa noudatetaan jatkossakin tilojen ja olosuhteiden monikäyttöisyydestä, ja hankkeiden valmisteluvaiheessa osallistetaan suunnitteluun laajasti eri toimijat. Näin varmistetaan, että tilat ovat tehokkaassa käytössä ympäri vuorokauden ja vuoden, ja niiden rakenteet ja tilamuodot palvelevat monikäyttöisyyttä laidasta laitaan. Kempele Akatemian palveluja, kulttuuritoiminnot mukaan lukien, voidaan järjestää erittäin hyvin ja laajasti kaikissa kiinteistöissä ja olosuhteissa, joita kuntaan rakentuu, vaikka niiden pääasiallinen käyttötarkoitus olisikin jokin muu. On eri toimijoiden luovuudesta kiinni, kuinka aktiivisesti ja monipuolisesti tiloja kyetään hyödyntämään eri käyttötarkoituksiin. Isossa kuvassa fokuksen tulee olla toiminnoissa ja niiden kehittämisessä, ei seinissä. 

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy valtuustoaloitteeseen annetun vastauksen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen, ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Leena Askeli