Kunnanhallitus, kokous 16.1.2023

§ 17 Hankintaohjeen päivitys

244Dno-2021-226

Valmistelija

  • Juho Leppänen, talousjohtaja, juho.leppanen@kempele.fi

Perustelut

Hankintaohjetta ehdotetaan päivitettävän puitejärjestelyiden perusteella tehtävien hankintapäätösten osalta. Lisäksi siihen ehdotetaan tehtävän hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat muutokset.

Voimassa olevan hankintaohjeen mukaisesti hankinnoista on tehtävä aina hankintapäätös, silloin kun hankinnan arvo on yli 9.000 euroa. Kuitenkin hankintalain mukaan hankintapäätöstä ei tarvitse tehdä, jos

1) hankinta tehdään puitejärjestelyssä vahvistettujen ehtojen mukaisesti ilman kilpailuttamista; tai

2) puitejärjestelyyn perustuvassa kilpailuttamisessa hankinnan arvo ei ylitä EU-kynnysarvoa.

Kyseiset rajaukset keventävät puitejärjestelyjen päätöksentekoprosessia. On ymmärrettävää, ettei hankintapäätöstä tarvitse tehdä tilanteessa, jossa yksittäinen hankinta tehdään puitejärjestelyssä vahvistettujen ehtojen mukaisesti. Tällaisissa tilanteissa osallisilla on ollut mahdollisuus valittaa hankinnasta jo puitejärjestelyn perustamisvaiheessa. Toisaalta päätöksen tekemistä on arvioitava hyvän hallinnon periaatteiden näkökulmasta, mikä puoltaa päätösten tekemistä.

Hankintaohjetta ehdotetaan muutettavan siten, että puitejärjestelyyn perustuvissa hankinnoissa ei tarvitse tehdä kirjallista hankintapäätöstä, mikäli hankinta tehdään puitejärjestelyssä vahvistettujen ehtojen mukaisesti ilman kilpailuttamista eikä hankinta ylitä kansallisia kynnysarvoja. Muutos keventää puitesopimuksiin liittyvää hallinnollista työtä, mutta on tiukempi em. hankintalain mukaista määräystä. Muutoksen jälkeenkin hankintapäätös tehdään myös puitejärjestelyyn perustuvissa hankinnoissa, jos hankinnassa on tehty minikilpailutus tai jos hankinta ylittää kansalliset kynnysarvot.

Lisäksi hankintaohjeesta ehdotetaan poistettavaksi viittaukset terveysjohtajaan sekä erityinen ohjeistus sote-hankinnoille.

Talousjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevan hankintaohjeen ja siihen em. muutokset.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy talousjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Talousjohtaja, esimiehet