Kunnanhallitus, kokous 16.1.2023

§ 14 Valtion erityisavustus lukiokoulutuksen järjestäjille koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin

244Dno-2023-1

Valmistelija

  • Jani Alakangas, sivistysjohtaja, jani.alakangas@kempele.fi

Perustelut

Opetushallitus on päättänyt myöntää valtionavustusta hankkeelle 86/3615/2022 Kempeleen lukion tukitoimet. Opetushallitus myöntää avustusta hankkeelle 100 699 €. Hankkeelle hyväksytyt kokonaisnettomenot ovat yhteensä 106 000 €. Hankkeen käyttösuunnitelmassa on esitetty hankkeen mahdolliset tulot,​ omarahoitus ja muu rahoitus. Valtionavustusprosentti on 95 %.

Valtionavustusta saa käyttää hankesuunnitelman toteuttamisesta aiheutuviin menoihin päätöksen liitteenä olevan hyväksytyn käyttösuunnitelman mukaisesti. Avustusta voi käyttää avustuksen saajan opetuksen,​ ohjauksen ja tuen lisätarpeeseen liittyvien henkilöstökustannusten rahoittamiseen. Valtionavustusta ei voi käyttää organisaation perus-​ tai kehittämistoiminnan rahoittamiseen eikä sellaiseen toimintaan,​ jolla koulutuksen järjestäjä korvaa jo olemassa olevaa toimintaa. Avustusta ei voi myöskään käyttää henkilöstön täydennyskoulutukseen,​ avustettavan toiminnan koordinointi-​ tai kehittämistyöhön,​ tapahtuma-​,​ retki-​,​ matka-​ ja majoituskuluihin,​ laite-​,​ väline-​ ja materiaalihankintoihin,​ oppimateriaalihankintoihin,​ rakentamiskustannuksiin tai kalustehankintoihin. Avustusta ei voi käyttää sosiaali-​ ja terveydenhuollon tai opiskelijahuollon henkilökunnan palkkakustannuksiin tai ostopalveluihin kuten kuraattorit,​ psykologit,​ terveydenhoitajat,​ psykiatriset sairaanhoitajat,​ nepsy-​ohjaajat ja -​valmentajat,​ fysioterapeutit jne. Avustusta ei voi käyttää toimintaan,​ johon on saatu muuta samanaikaista valtionavustusta.

Avustuksella voidaan kuitenkin jatkaa ja laajentaa niitä aiemmalla valtionavustusrahoituksella käynnistettyjä tukitoimia,​ jotka täyttävät tämän avustuksen käyttöehdot. Mikäli hakija on saanut aiemmin valtionavustusta koronaviruksen vaikutusten tasoittamiseen,​ on eri vuosina myönnettyjen avustusten kirjanpito järjestettävä omilla kustannuspaikoillaan siten,​ että avustusten käyttöä voidaan seurata ja raportoida erikseen.

Avustusten käytöstä tehdään Opetushallitukselle erilliset loppuselvitykset annettujen määräaikojen mukaisesti. Jos hakija on ilmoittanut kustannukset arvonlisäverollisina hankesuunnitelman talousarviossa,​ tulee ne myös raportoida arvonlisäverollisina. Avustuksen saajan omarahoitusosuuden tulee perustua todellisiin ja hankkeelle hyväksyttyihin,​ kirjanpidossa todennettuihin menoihin. Mikäli koulutuksen järjestäjä lomauttaa lukiokoulutuksen opetushenkilökuntaa,​ tulee avustus palauttaa Opetushallitukselle siltä osin,​ kun lomautuksen vaikutukset kohdistuvat valtion erityisavustuksena haettuihin toimintoihin. Lomautusta koskeva avustusosuus tulee palauttaa Opetushallitukselle viimeistään loppuselvityksen yhteydessä. Avustuksen saajan on lisäksi noudatettava avustuspäätöksen liitteenä olevaa valtionavustusten yleisohjetta. Päätös perustuu hakijan esittämään hankesuunnitelmaan ja siihen mahdollisesti arviointivaiheessa tehtyihin muutoksiin.

Alustava hahmotelma hyvinvointikoordinaattorin työnkuvasta:

  • Hyvinvointikoordinaattorin (hvk) työtehtäviin kuuluu lukion opiskelijoiden sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen. Hvk on läsnä opiskelijoiden päivän eri tilanteissa kuten välitunneilla,​ hyppytunneilla ja oppitunneilla.
  • Hvk pystyy itsenäisesti tai yhdessä ideoimaan ja järjestämään hyvinvointia edistävää toimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sekä tarjoamaan keskustelutukea opiskelijoille. Hvk on opiskelijahuoltoryhmän jäsen ja toimii myös opiskelijakunnan tukena,​ joiden kautta tukee opiskelijoiden osallisuutta yhdessä muun henkilöstön kanssa. Hvk toimii myös lukion hyvinvointitutoreiden tukena. Ryhmäytymisen suunnittelu ja toteuttamisessa mukana oleminen on tärkeä osa työtehtävää.

Kempeleen lukiolle on myönnetty valtion erityisavustusta koronaepidemian vaikutusten tasoittamiseen kahdessa eri hankkeessa,​ joiden turvin lukiolle voidaan palkata hyvinvointikoordinaattori täyttöluvan myöntämisestä alkaen 31.7.2024 saakka. Molempien hankkeiden osalta omarahoitusosuus on vain 5 %.

Alustava palkkakustannus

  • TA-​23: 40 353,​50 € sivukuluineen
  • TA-​24: 24 563 € sivukuluineen
  • yht. 64 916,​50 €,​ josta kunnan omavastuuosuus 3246 €
     

Palveluvaliokunta (9.1.2023):
Palveluvaliokunta näkee,​ että on tarpeellista tukea lukion opiskelijoiden hyvinvointia koronan vaikutuksilta. Palveluvaliokunnan mielestä kunnan omarahoitusosuus on maltillinen. 

Sivistysjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy Kempeleen kunnan osallistumisen Opetushallituksen rahoittamaan hankkeeseen Valtion erityisavustus lukiokoulutuksen järjestäjille koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti, ja myöntää samalla täyttöluvan hankkeessa palkattavalle lukion hyvinvointikoordinaattorille.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja