Kunnanhallitus, kokous 16.1.2023

§ 16 Vaalien valmistelutyön korvaaminen ja käytännön toteutus

244Dno-2023-13

Valmistelija

  • Minna Vinkki, henkilöstöpäällikkö, minna.vinkki@kempele.fi

Perustelut

Vaalien valmistelutyön korvaamisesta ja käytännön toteuttamisesta on pidetty paikallisneuvottelu 20.12.2022. Neuvotteluissa saavutettiin ammattijärjestöjen ja työnantajan välillä yhteinen näkemys.

Kempeleen kunnan aiemmassa vaalien valmistelutyössä oli mukana kunnanjohdon hallinnosta useita työntekijöitä sekä erikseen palkattu vaalisihteeri. Tämä malli on osin koettu kuormittavana, koska vaaleihin liittyvä työ tehtiin osin säännöllisen työajan ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin. Vaalityön korvaamisen ja käytännön toteuttamisen osalta on tutustuttu useiden muiden kuntien malleihin. Ne poikkesivat selkeästi Kempeleessä käytössä olleesta mallista sekä resurssoinnin että kustannusten osalta.

Paikallisneuvottelun tuloksena esitetään, että vaalisihteeri nimetään omasta henkilöstöstä. Vaalisihteerille maksetaan vaaleista korvauksena 1000 €, palkkio sisältää mm. vaalitietojärjestelmän käytön ja muut vaaleihin kuuluvat järjestelytehtävät. Hallintojohtaja toimii vaalisihteerin roolissa niinä aikoina, jolloin tarvitaan varallaoloa. Pääsääntöisesti vaalityöhön käytetään säännöllistä työaikaa, tällä varmistetaan henkilöstön jaksamista (omasta työstä vapauttaminen osin säännöllisen työajan puitteissa). Säännöllisestä työajasta poikkeamiset sovitaan erikseen hallintojohtajan kanssa, jotta niistä voidaan maksaa työaikakorvaukset virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Vaalien osalta maksetaan normaalisti kokouspalkkiot niiltä osin, kuin maksuedellytykset täyttyvät. Vaalityöstä ei synny ylimääräisiä vapaapäiviä.

Resurssivaliokunta (9.1.2023):
Resurssivaliokunta ohjaa etenemään vaalien valmistelutyön korvaamisen ja käytännön toteutuksen osalta esitetyn mukaisesti.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy vaalien valmistelutyön korvaamisen ja käytännön toteutuksen osalta valmistellun paikallisneuvottelutuloksen resurssivaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpäällikkö